UPOZORENJE MEDIJSKIH SINDIKATA I UDRUŽENJA Zbog korone otkazi za deset odsto novinara

0
400
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Novinarska profesija se omlovažava, a zaposleni u medijima nisu adekvatno plaćeni niti društveno priznati, iako su u svim kriznim situacijama, pa i tokom epidemije korona virusa, angažovani na licu mjesta, saopšteno je iz Sindikata medija i grafičara RS.

Govoreći o situaciji za vrijeme vanrednog stanja nastalog virusnom pandemijom Covid-19, sindikalci podsjećaju da su novinari i medijski radnici u javnim i privatnim medijima dosljedno radili svoj posao, te blagovremeno i kvalitetno izvještavali stanovništvo, ali da za to nisu adekvatno nagrađeni.

– Većini njih su plate ostale iste, ili su čak smanjene, uprkos povećanom obimu profesionalnih zadataka. Neki možda i jesu dobili jednokratne pomoći, ali većina nije. Pitanje je da li će i ta sredstva, u medijskim kućama koje ih dobiju, biti podijeljena zapsolenima, ili će ih poslodavci usmjeriti kako sami znaju ili kako su već navikli, a najmanje će dobiti radnici – upozoravaju iz Sindikata.

Prema podacima, koji su dobijeni na osnovu ankete koju je provelo Udruženje BH novinari, samo 13 odsto novinara u BiH bilo je dodatno plaćeno za svoj rad tokom epidemije virusa korona. Više od 10 odsto novinara u BiH ostalo je bez posla od proglašenja epidemije, a više od 62 odsto anketiranih novinara navelo je da je obim njihovih radnih zadataka znatno povećan.
Na sličan način su, upozoravaju sindikalci, ugrožena radna prava ne samo novinara, nego i svih drugih medijskih profesionalaca: fotoreportera, snimatelja i montažera.

Kakva je situacija u medijima u BiH, najbolje se pokazalo na primjeru Oslobođenja, najstarije dnevne novine u BiH, kao i televiziji “O kanal”, koja je dio iste kompanije sa sjedištem u Sarajevu. U ove dvije redakcije je, prema tvrdnjama novinara, tokom korona krize bez posla ostalo oko 40 medijskih profesionalaca, bilo da su dobili otkaze, ili da im nisu produženi privremeni ugovori. Samo u jednom danu podijeljeno je šest otkaza, a oni koji su ostali na poslu morali su da potpišu ugovor po kojem će raditi za 600 KM mjesečno. Uz to, povećan im je i obim posla.

Iz međunarodnih organizacija i evropskih institucija odmah je poslata poruka da se država mora pobrinuti da, u kriznoj situaciji, sačuva medije, jer su oni preduslov za izgradnju demokratskog društva. Upućen je i apel da osnuju fondovi za pomoć i podršku medijima i novinarima.

/Srpskainfo/

PODIJELI