Upozorenje poljoprivrednicima: Sutra moguć grad

0
1157

Agrometeorolozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske upozoravaju poljoprivrednike da bi sutra, u popodnevnim časovima, moglo doći do olujnog nevremena praćenog gradom.

Već danas u popodnevnim časovima očekuju se povremeni pljuskovi, prvo na planinama, a krajem dana u većini predjela, kada su moguće i lokalne nepogode, sa najvišom dnevnom temperaturom od 30 do 38 stepeni Celzijusovih na jugoistoku.

“Sutra se očekuje osvježenje i nestabilno vrijeme pri čemu će temperatura brzo opadati tokom dana, uz jače pljuskove i grmljavinu, a očekuju se i lokalne nepogode uz pojavu grada”, navodi se u agrometeorološkom biltenu.

S obzirom na ove vremenske prilike, agrometeorolozi upozoravaju poljoprivredne proizvođače da preduzmu mjere zaštite poljoprivrednih kultura.

Vremenske prilike biće povoljne za obavljanje predviđenih radova u polju, ali usljed kraćih nestabilnosti radovi će biti i prekidani.

“U toku je žetva pšenice. Povrće se plijevi, okopava, prihranjuje. Počinje berba krastavaca i parike”, podsjećaju agrometeorolozi.

Povremene padavine, visoka vlažnost i visoka temperatura u prethodnom periodu pogodovali su razvoju biljnih bolesti.

Zbog konstantnog porasta i novih mladih listova prisutna je i češća pojava lisnih vaši na voću.

Pepelnica zahtijeva njegu voćnjaka i hemijsku zaštitu da se ne bi širila.

I dalje su povoljni uslovi za infekciju prouzrokovača plamenjače i crne pjegavosti na povrću.

Zabilježena je i pojačana aktivnost štetočina, navodi se u agrometeorološkom biltenu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here