Upozorenje Sindikata uprave RS: Oko 10.000 radnika ostaje BEZ SVIH PRAVA osim plate

0
426

Oko 10.000 zaposlenih u organima uprave i javnim službama u Srpskoj od 18. avgusta ostaje bez kolektivnih ugovora kojima su definisana njihova prava kao radnika, upozorava Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS.
Kako tvrdi, Vlada RS je propustila priliku da do 18. juna potpiše produženje dva posebna kolektivna ugovora za zaposlene u ovim oblastima, a oni prestaju da važe u avgustu.

– Vlada nije ispoštovala proceduru i rokove propisane Zakonom o radu u vezi s potpisivanjem sporazuma o važenju roka primjene kolektivnih ugovora. Po zakonu, taj sporazum mora da bude zaključen 60 dana prije isteka roka važenja, a taj rok je sada istekao – kaže Marić.

Time zaposlenima u organima uprave i javnim službama, kaže, sada prijeti da ostanu bez prava predviđenih kolektivnim ugovorom, kao što su godišnji odmor, naknade i slično, odnosno bez svega osim plate.

Božo Marić /
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Po kolektivnom ugovoru, recimo, demineri imaju pravo na otežane uslove rada i slično. Očekujemo od nadležnih ministara da kažu šta radnici sada mogu da očekuju, a posebno jer smo na ranijem sastanku s predstavnicima Vlade dobili uvjeravanja da će sporazumi o produženju biti potpisani. Na ovaj način je obmanut i sindikat, a imamo i dvostruke aršine, jer se potpisivanje takvog sporazuma priprema za zaposlene u zdravstvu – izričit je Marić.

Dodaje da su sa ova dva posebna kolektivna ugovora definisana prava zaposlenih u Inspektoratu, Geodetskoj upravi, fondovima PIO, zdravstvenog osiguranja, dječije zaštite, Zavodu za zapošljavanje, Civilnoj zaštiti, ministarstvima, agencijama…

Marić smatra i da sada nema načina da se produži važenje aktuelnih ugovora, već da se mogu samo otvoriti pregovori o novim kolektivnim ugovorima. A sindikat, podsjeća, od ranije ima spreman zahtjev – da se iz plate izdvoje topli obrok i regres.

/Srpskainfo/

PODIJELI