Upozorenje u Gračanici: Zatrovani poljoprivredni proizvodi

0
886

Načelnik Gračanice Nusret Helić izdao je upozorenje mještanima naselja Miričine u Sprečkom polju, kod Gračanice, da ne koriste poljoprivredne proizvode ni za ljudsku, niti za stočnu ishranu kako bi se izbjegle neželjene posljedice nakon što je utvrđeno da je tlo na tom području zagađeno.

Analizom tla u Miričini, koju je ove godine sproveo Agropedološki zavod Federacije BiH, stručnjaci su utvrdili prisustvo paksova /policiklični aromatski ugljovodonici/ koji prelaze dva miligrama po kilogramu, te veliko prisustvo teških metala koji su iznad granične vrijednosti, a riječ je o kadmijumu, niklu, živi, benzolu, opasnim po ljude i životinje jer izazivaju kancerogena oboljenja.

Nakon ovog upozorenja, među građanima u Sprečkom polju nizvodno od Lukavca, ka opštinama Petrovo, Gračanica, Doboj Istok i Doboj, zavladala je panika, jer je započela berba povrća i stočne hrane iz Sprečkog polja.

Slična situacija kao u Miričini je i u naseljima Donja Orahovica, Lohinja, Pribava, Stjepan Polje, Brijesnica, Klokotnica, Stanić Rijeka, sve do Doboja.

Federalni mediji tvrde da kompanije iz Lukavca i Tuzle u rijeku Spreču ispuštaju otrove koji u zemljište dođu prilikom poplava i da su o tome gračanički ribari upozoravali godinama. /srna/

PODIJELI