Upravo se desila najveća kripto pljačka u istoriji

0
800

Japanska mjenjačnica kriptovaluta Koinček hakovana je i iz nje je pokradena rekordna svota virtualnog novca.

Jedna od najpopularnijih i najvećih mjenjačnica kriptovaluta u Japanu, Koinček naprasno je prekinula uslugu trgovanja za sve svoje klijente, da bi nedugo nakon toga stigle vijesti o hakerskom napadu.

Vodeći ljudi Koinčeka potom su održali i konferenciju na kojoj su potvrdili crne slutnje – njihova mjenjačnica napadnuta je i iz nje je pokradeno 500 miliona NEM koina kojima se tamo trgovalo.

Tržišna vrijednost ukradenih kripto novčića kreće se oko 533 miliona dolara. Očekivano, cijena NEM-a je odmah po objavi ove informacije pala za 20 odsto, no to ne umanjuje štetu učinjenu Koinčeku i njegovim klijentima.

Prema ovim podacima pljačka virtualnog novca iz ove japanske mjenjačnice postala je najveća pljačka kriptovaluta u istoriji. S neslavnog trona skinula je tako događaj u kojem je s Mt. Goxa nestalo, po tadašnjoj vrijednosti, oko 340 miliona dolara u bitkoinima.

U Koinčeku najavljuju istragu i skori nastavak poslovanja. Iako ovaj događaj s bitkoinom nema veze, cijena “digitalnog zlata” počela je da pada i ponovno se spušta prema 10.000 dolara.

(B92)

PODIJELI