Urađeno više od dvije hiljade komercijalnih testova u RS

0
262

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske sada je obavljeno 2.155 komercijalnih testiranja na prisustvo virusa korona.

Komercijalna usluga laboratorijske dijagnostike na virus korona u Srpskoj košta 200 KM.

U Institutu su podsjetili da u Srpskoj u komercijalne svrhe mogu da se testiraju samo studenti i đaci koji se školuju u stranim zemljama, te građani Republike Srpske koji rade u inostranstvu.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske trenutno raspolaže sa oko 17.000 pi-si-ar testova za otkrivanje virusa korona, od čega je 10.000 Srpskoj prije nekoliko dana donirala Srbija.

Iako ne rade pi-si-ar testiranja, privatne laboratorije imaju pune ruke posla, jer sve više građana dolazi na serološke testove, kojima se utvrđuje ukupni nivo antitijela u krvi, piše portal “Srpska info”.

Pojedine laboratorije za dan urade i do 100 ovakvih testova, a u nekima se broj testiranih, od proteklog vikenda, povećao tri puta.

Testiranje u Federaciji BiH testiranje košta 215 KM, a prilikom pružanja ove usluge na zahtjev građana, verifikovane zdravstvene ustanove ne smiju koristiti testove i drugu potrebnu medicinsku opremu koju su dobile putem donacija, odnosno koje su im nabavljene iz budžeta, nego isključivo testove i opremu koju nabavljaju iz vlastitih sredstava.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here