URUČEN PRIBOR ŠKOLSKOJ DJECI I ŠPORET DEVETOČLANOJ PORODICI MIRKOVIĆ

0
627

Udruženje „Romska djevojka“ iz Prnjavora u saradnji sa organizacijom „Ker internešnel“ uručilo je danas 12 paketa školskog pribora djeci koja idu u osnovnu školu.

U okviru aktivnost koju su pokrenuli mladi Romi kroz projekat „Za prava i inkluziju“ deset paketa obezbjeđeno je zahvaljujući donaciji „Ker internešnela“ , dok je novac za dva izdvojilo samo Udruženje.

Predsjednik „Romske djevojke“ Snježana Mirković u izjavi Srni kaže da je ovaj vid pomoći uručen porodicama lošijeg socijalnog položaja, odnosno porodicama koje školuju više djece.

„Iako prema našoj evidenciji 15 romske djece sa područja opštine Prnjavor ide u školu danas smo zbog nedostatka novca, a zahvaljujući donaciji uručili pribor za njih desetoro, dok je naše Udruženje obezbjedilo pakete za još dvoje djece“ , pojasnila je Mirkovićeva.

Ona kaže da je na sastanku sa roditeljima naglašena potreba evidencije svih Roma kako odraslih zbog lakše mogućnosti pronalaska posla i korištenja drugih pogodnosti tako i školske djece.

„Iz škola smo dobili podatak da su samo troje djece registrovani kao Romi što nam predstavlja problem kod obezbjeđenja donatorskih sredstava“ , naglasila je Mirkovićeva i dodala da ovo Udruženje očekuje da će im opština Prnjavor i ove kao i prethodnih godina izaći u susret kada je riječ o nabavci školskih udžbenika.

Mirkovićeva je najavila da će u okviru istog projekta u četvrtak, 15. avgusta biti upriličena podjela školskih torbi i pribora za šestoro najugroženije romske djece u Vukosavlju.

Prigodni higijensko – prehrambeni paketi uručeni su i djeci koja su angažovana na radionicama, kao vid podstreka za dalji rad.

Udruženje „Romska djevojka“ danas je devetočlanoj porodici Nenada i Gordane Mirković iz prigradskog naselja Doline uručilo šporet na drva, a do kraja mjeseca u planu je i aktivnost koju finansira Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ iz Tuzle da se u dvije prostorije kuće porodice Novaković iz istog naselja postave laminat i pločice.

Ovo Udruženje organizuje i radionice izrade dekupaža sa romskim motivima s ciljem ekonomskog osnaživanja porodica.

„Deset Romkinja rade na pripremi izložbenog materijala za predstojeći festival nacionalnih manjina u Prnjavoru. Žene se obučavaju i da mogu samostalno raditi, prodavati svoje radove i na taj način pridonositi boljem materijalnom položaju porodice“ , pojasnila je Mirkovićeva za Srnu.

Na području opštine Prnjavor, prema podacima Udruženja, registrovana je 41 romska porodica.

(Srna)

PODIJELI