Uručenjem članskih karata obilježen Dan maternjeg jezika

0
732
ПРЊАВОР, 21. ФЕБРУАРА /СРНА/ - У Народној библиотеци у Прњавору данас је уручењем чланских карата ученицима разреда трећег два Основне школе "Бранко Ћопић" обиљежен 21. фебруар - Дан матерњег језика.

U Narodnoj biblioteci u Prnjavoru danas je uručenjem članskih karata učenicima razreda trećeg dva Osnovne škole “Branko Ćopić” obilježen 21. februar – Dan maternjeg jezika.

Školski bibliotekar Brankica Radonjić rekla je da je danas u posjeti gradskoj biblioteci jedan od razreda koji je u ovoj školi proglašen za najnačitaniji, dok će posjeta učenika razreda sedmog jedan, koji su takođe najviše puta posjetili školsku biblioteku, biti organizovana iduće sedmice.

“Povodom Dana škole najnačitanija odjeljenja dobijaju diplomu, a isto odjeljenje kao nagradu dobija besplatno učlanjenje u Narodnoj biblioteci za tekuću godinu. Za neku djecu ovo je prva posjeta biblioteci”, rekla je Radonjićeva Srni.

Ona ja napomenula da je želja škole da budu promovisani čitanje i čitalačka svijest, posebno u današnje vrijeme kada je izražena čitalačka kriza i zahvalila gradskoj biblioteci za dobru saradnju i podršku u realizaciji školskih programskih ciljeva.

Direktor Narodne biblioteke u Prnjavoru Dragana Marinković podsjetila je da je osnovni cilj ovakvih događaja podizanje svijesti stanovništva o značaju maternjeg jezika.

“Imajući u vidu ranije godine možemo biti zadovoljni koliko Prnjavorčani čitaju i posjećuju našu ustanovu, a uočeno je povećanje broja članova”, rekla je Marinkovićeva.

Ona je navela da čitaoci mlađeg uzrasta najviše čitaju knjige koje su školskim programom predviđene za lektire.

Marinkovićeva je rekla da su kod čitalaca, od domaćih autora, najzastupljeniji Ivo Andrić, Dobrica Ćosić, Branko Ćopić, Vuk Drašković i Vanja Bulić.

Učenici su, osim besplatnog učlanjenja, imali priliku i da razgledaju knjige koje se nalaze na policama biblioteke.

Učenica Milica Janković rekla je da najviše voli čitati basne, jer je zanimljivo kada životinje dobiju sposobnost govora, dok su se njenom školskom drugaru Petru Šestiću najviše dopale srpske narodne bajke.

U Narodnoj biblioteci u Prnjavoru na dječijem odjeljenju trenutno ima upisanih oko 80 članova, a na odjeljenju za odrasle oko 150.

U ponedjeljak, 25. februara, takođe povodom Dana maternjeg jezika, svim zainteresovanim građanima biće omogućeno besplatno učlanjenje u biblioteku.

SRNA

PODIJELI