Usorac: Mladi da iskoriste potencijal za proizvodnju mlijeka

0
454

Republika Srpska ima veliki potencijal u oblasti proizvodnje mlijeka, ali su za razvoj ove poljoprivredne grane potrebna ulaganja i podsticaji za mlade da se bave mljekarstvom, rekao je Srni predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac.

Usorac je istakao značaj podsticaja koje Ministartvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske izdvaja na godišnjem nivou, te izrazio zadovoljstvo što se isplaćuju redovno.

“Svaka marka je nama ili sjetva ili žetva, te predstavljaju veliki elan i vjetar u leđa da nastavimo da radimo i ulažemo trud”, rekao je Usorac.

On je naveo da se u Republici Srpskoj godišnje proizvede oko 110 miliona litara mlijeka, te istakao da proizvođačima problem konstantno predstavlja otvorenost tržišta i nelojalna konkurencija, naročito EU.

“Veliki problem je i nepristupačnost zemlji, jer nismo legalizovali ni svoje privatne posjede zbog komplikovanih zakona o nasljedstvu, što veoma utiče na razvoj ove oblasti”, rekao je Usorac.

On je dodao da je potrebno osigurati i stimulativna sredstva za mlade koji se odluče ostati na selu, što je veoma bitno i za povećanje nataliteta na selu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je posredstvom Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske 3.043.333 KM po osnovu podsticaja iz 2019. godine.

Isplaćene su premija za mlijeko za jul i premija za pčele za ovu godinu, te sredstva za vanredne potrebe i pomoći, saopšteno je danas iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

(Srna)

PODIJELI