USORAC: ŠTETA OD SUŠE MOGLA BI DA DOSTIGNE 300 MILIONA KM

0
965

 

Predsjednik poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac izjavio je Srni da bi ovogodišnja šteta od suše u poljoprivredi Srpske mogla da dostigne 300 miliona KM.
Usorac je istakao da će se posljedice suše sigurno osjetiti i u narednoj godini zbog manjka stočne hrane, pada proizvodnje mlijeka, mesa i uništavanja stočnog fonda.

On je rekao da su predstavnici poljoprivrednih proizvođača proteklog vikenda imali radno-konsultativni sastanak sa ministrom popljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Stevom Mirjanićem na kojem su iznijeli zahtjeve.

“Smatram da mali broj poljoprivrednih proizvođača očekuje neku veliku finansijsku pomoć od Vlade Republike Srpske. Očekujemo da se zadrži ova proizvodnja i da se pokuša spasiti što se spasiti može putem raznih mjera resornog ministarstva”, naveo je Usorac.

On je rekao da će resorno ministarstvo, na bazi zahtjeva poljoprivrednih proizvođača, ovih dana sumirati sve i vidjeti šta je objektivno i realno moguće, te na bazi toga predložiti mjere koje bi mogle da spase što se spasiti može u poljoprivredi.

Kada je riječ o kiši koja je noćas pala u pojedinim krajevima Republike Srpske i mogućnosti ublažavanja suše, Usorac smatra da bi samo obilnija kiša pomogla poljoprivrednim usjevima, ali ne i mjestimična kiša koja je pala u pojedinim dijelovima Republike Srpske.

“Ovo malo kiše što je noćas palo u Banjaluci i nekim drugim krajevima neće ništa pomoći poljoprivrednim usjevima, a šteta od suše je svakim danom veća”, istakao je Usorac.

Usorac je zaključio da je od suše najviše oštećen kukuruz, soja, te povrće koje nije pod sistemom navodnjavanja, odnosno biljke koje imaju plitak korijen.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić i predstavnici republičkih udruženja poljoprivrednika konstatovali su u Banjaluci da je situacija u agrarnom sektoru teška i da su prinosi u biljnoj proizvodnji do sada umanjeni za oko 40 odsto, zbog izrazito nepovoljnih vremenskih prilika.

Na radno-konsultativnom sastanku održanom u subotu, 5. avgusta, rečeno je da će Vladi Republike Srpske biti predložene moguće mjere za ublažavanje posljedica suše, te ostalih elementarnih nepogoda na poljoprivrednu proizvodnju u ovoj godini, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske će narednih dana za Vladu pripremiti novu analizu i procjenu šteta, a osim mjera koje će biti predložene za ublažavanje posljedica šteta, biće uvršten i dio primjedbi koje su iznijeli predstavnici udruženja poljoprivrednika.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here