Usvojen Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima

0
222

Ustavna dužnost Republike Srpske i Vlade jeste da omogući svojim građanima dovoljne količine kiseonika za liječenje. Potezi Agencije za lijekove BiH to su onemogućili, kaže predsjednik Vlade Radovan Višković. Najveći problem nastao je kada se izjednačio proces proizvodnje i pretakanja kiseonika. Preduzeća u Srpskoj imaju tehničke uslove za pretakanje, a ne za proizvodnju, i to im je onemogućeno, kaže Višković.

“Pretakati medicinski kiseonik iz cisterne u bocu je proizvodnja? O čemu se dalje radi? Možete danas uvesti evo iz Uljanika iz Pule medicinski kiseonik u cisternama, nema ga ko pretočiti u čitavoj BiH”, rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Jednostavnim izmjenama pravilnika problem bi se riješio, ali iz Agencije nema volje za to, smatraju u Vladi. Upravo zato je vrijeme da Srpska ponovo dobije svoju agenciju za lijekove.

“Ja sam isto legalista i za poštovanje procedura, i apsolutnio se slažem da ko nije poštovao procedure treba da odgovara, ali na način da se blokira sve ovo kako je blokirano i da ne dobijemo mogućnost da razriješimo situaciju za nekih 3 – 6 mjeseci dolazimo u situaciju u kojoj smo se našli”, kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Poslanici SDA smatraju da zakon o lijekovima neće proći na Ustavnom sudu BiH. Isto tvrdi i SDS.

“Ovaj zakon nikad neće zaživjeti. Taj ko misli da će zaživjeti, on nema veze o funkcionisanju sistema Bosne i Hercegovine”, rekao je Miladin Stanić, poslanik SDS-a.

Usvojeni su danas  i zaključci u kojima se navodi da je, na osnovu izvršene analize, potvrđeno da se u Srpskoj koristi kiseonik odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek u skladu sa standardom i evropskom farmakopejom. Situacija sa nedostatkom kiseonika proizvela je na trenutke pravi horor u zdravstvenim ustanovma u Srpskoj, kaže poslanik SNSD-a i generalni direktor UKC Vlado Đajić. Nažalost, kaže, neki su to i priželjkivali.

“Ono što javnost ne zna, a vi morate znati, u par navrata trošili smo doslovno zadnje kapi kiseonika, sipali cisternu u 3, 4 ujutro, bili smo na korak od masovnog ugožavanja života pacijenata, od beba do starijih osoba”, kaže Đajić.

Zakon o lijekovima stupa na snagu 6 mjerseci od objavljivanja u Službenom glasniku. Razlog za to je period koji je potreban da se usklade i drugi zakoni i procedure u Republici Srpskoj. Sjednici Narodne skupštine nisu pristustvovali poslanici SPS-a i DNS-a, dok SDS i PDP nisu učestvovali na glasanju. Takođe, nijedan ljekar iz redova opozicionih stranaka nije prisustvovao sjednici, što su u strankama većine protumačili kao znak da se u suštini ne slažu sa potezima svojih stranačkih centrala.

ATV

PODIJELI