Usvojen zakon o Republičkoj upravi

0
271

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je kasno sinoć  po hitnom postupku Zakon o republičkoj upravi, kojim se osnivaju ministarstvo privrede i preduzetništva, ministarstvo energetike i rudarstva, ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, te ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Kao samostalna republička upravna organizacija osniva se republički sekretarijat za raseljena lica i migracije koje preuzima poslove Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, koje prestaje sa radom, navodi se u obrazloženju ovog zakona.

Usvajanjem ovog zakona, za koji su glasala 53 poslanika, mijenja se organizacija i oblast rada određenih ministarstava u cilju funkcionalnije organizacije prilagođene savremenim kretanjima.

Tokom skupštinske rasprave o ovom zakonskom rješenju, mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je ovaj zakon potreban da se formira nova vlada.

On je ocijenio da je dobar trenutak za donošenje navedenog zakonskog rješenja.

“Ukoliko bi ovako zakonsko rješenje donijeli kada bude formirana nova vlada, u tom slučaju bi morali ići na njenu reorganizaciju što ne bi bilo dobro rješenje”, pojasnio je Višković.

On je ponovio da je formiranje novog ministarstva privrede tražila poslovna zajednica.

“Poslovna zajednica želi adresu u Vladi da bi mogla dobiti pomoć i stručno mišljenje i mislim da je zato veoma važno da imamo ministarstvo privrede”, istakao je Višković.

Višković je rekao da će se o svim važnim pitanjima konsultovati sa stručnom i akademskom zajednicom.

“Neću građanima da dajem prazna obećanja, ali je jedno sigurno, učiniću sve da svoje zamisli sprovedem u djelo. Uložiću sav moralni, intelektualni i ljudski kapacitet i znanje da bi zamišljene ideje sproveli u djelo”, istakao je Višković.

On je naglasio da će moto nove vlade biti znanje i stručnost, te da će tražiti rad i odgovornost u novoj vladi.

Višković je rekao da je spreman da razmotri i prihvati sve konstruktivne prijedloge i sugestije narodnih poslanika.

Prema njegovim riječima, nova vlada će se baviti pitanjem demografije čemu će biti posvećen dobar dio njegovog ekspozea.

Ministar uprave i lokalne samouprave Repiublike Srpske Lejla Rešić rekla je u završnoj riječi da je od velike važnosti donošenje ovog zakonskog rješenja po hitnom postupku.

Rešićeva je izrazila zahvalnost narodnim poslanicima na konstruktivnoj raspravi o ovom zakonu.

Ona je ponovila da se ovim zakonom osnivaju ministarstvo privrede i preduzetništva, ministarstvo energetike i rudarstva, ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

“Kao samostalna republička upravna organizacija osniva se republički sekretarijat za raseljena lica i migracije koje preuzima poslove Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, koje prestaje sa radom”, istakla je Rešićeva.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je prvu posebnu skupštinsku sjednicu.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here