Uvezeni otpad je ocarinjen

0
428

Preduzeće “Krom reciklaža” iz Drvara, koje je uvezlo ukupno 294.574 kilograma otpada u vrijednosti od 16.125 KM, realizovalo je u junu 14 uvoznih deklaracija ocarinjenih na Carinskoj ispostavi Gradiška iz čega je vidljivo da je taj otpad ocarinjen, rečeno je Srni u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Tekstilni otpad koji je preduzeće “Krom reciklaža” iz Drvara deponovalo na području ove opštine, te Bihaća i u okolini Sarajeva biće vraćen u Italiju, odakle je i uvezen, izjavila je ranije ministar ekologije i turizma FBiH Edita Đapo.

Ona je navela da je Ministarstvo ekologije i turizma FBiH poništilo uvoznu dozvolu preduzeću “Krom reciklaža” iz Drvara, te da je angažovana Federalna uprava za inspekcijske poslove da pronađe sve lokacije na koje je otpad deponovan.

– Prema saznanjima, osim u Drvar, jedan kamion je otišao za Bihać, a drugi je ovdje negdje oko Sarajeva istovaren. Kako sam obaviještena, grešku je napravio kantonalni inspektor jer nije dozvolio da otpad bude odložen tamo gdje je trebao biti, pa su samim tim i špediteri i preduzeće “Krom reciklaža” napravili prekršaj – istakla je Đapo.

Opštinsko vijeće Drvara donijelo je na sjednici 6. jula zaključke da hitno bude izmješten otpad dovezen iz Italije u ovu lokalnu zajednicu, te da se Agencija za istrage i zaštitu BiH uključi u istragu u vezi sa cjelokupnim procesom u vezi sa dopremanjem otpada.

/Srna/

PODIJELI