Uvodi se doživotna kazna zatvora u Srpskoj

0
297
U Republici Srpskoj biće uvedena kazna doživotnog zatvora. Biće to jedna  od izmjena  Krivičnog zakonika Republike Srpske koji bi se trebalo naći na sjednici Vlade do kraja mjeseca.

Prije svega to će se odnositi na krivična djela u kojima su žrtve djeca po uzoru na nedavno usvojeni Tijanin zakon u Srbiji. Tako bi dugotrajna kazna zatvora koja je iznosila od 25 do 45 godina bila zamijenjena doživotnom kaznom.

Iz ministarstva pravde Republike Srpske kažu da će izmjene krivičnog zakona donijeti oštrije kazne i za druga teška krivična djela.

“U RS neće biti jedan poseban zakon kao u Srbiji Tijanin zakon već ćemo ovu problematiku rješavati u okviru važećeg Krivičnog zakonika u RS, na ovaj način radna grupa koja je sastavljena iz reda eksperata je pristupila rješavanju ovog problema i rješavanju ovog zadatka”, kaže Slobodan Zec pomoćnik ministra pravde u Vladi RS.

Na izmjenama Krivičnog zakonika Republike Srpske rade profesionalci i donijeće najbolja rješenja vjeruje i predsjednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović. Kako kaže   nedavno je i formalno ukinuta smrtna kazna u Srpskoj pa bi izmjene trebalo da budu u skladu sa evropskim pravnim sistemom.

“To je takođe prilagođavanje našeg pravosudnog sistema i zakonodavstvu evropskom sistemu i u mnogim zemljama to postoji rješenje kao što je i ovdje”, kaže Nedeljko Čubrilović predsjenik NSRS.

O ovom pitanju sud bi trebalo da da i javnost ali i struka kažu pravnici. Postavlja se kažu pitanje da li će postojati mogućnost pomilovanja jer ukoliko to zakon ne bude predvidio doživotna kazna kosi se sa osnovnim ljudskim pravima. Ista polemika se vodila i u Srbiji tokom usvajanja Tijaninog zakona jer sankcije nisu u skladu sa Konvencijom o ljudskim pravima čija je Srbija potpisnica.

“Što se tiče doživotne kazne zatvora to je problem malo širih razmjera postavlja se pitanje da li postoji mogućnost pomilovana, ukoliko ne postoji ukoliko ne bude predviđena za kazne doživotnog zatvora postoj stavovi Evropskog suda za ljudska prava da je u pitanju nehumano ponašanje”, kaže Aleksandar Jokić advokat.

Klub SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske bio je inicijator da se
uvede  kazna doživotnog zatvor za svirepe ubice i silovatelje djece, kao i ubice trudnica i nemoćnih osoba- Republika Srpska jedna je od 30 zemalja koja nema kaznu doživotnog zatvora u svom Krivičnom zakoniku.

atv

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here