Uzavrela situacija u Derventi: Simić ostaje bez većine?

0
307

Konstitutivna sjednica Skupštine opštine (SO) u Derventi zakazana je za danas, a uoči tog zasjedanja šef opštinskog odbora SDS-a Branko Katanić je za “Glas Srpske” izjavio da će većinu u parlamentu činiti koalicija okupljena upravo oko te stranke.

U lokalnom parlamentu u Derventi ima mjesta za 29 odbornika, tako da je za većinu potrebno na svojoj strani imati njih 15.

SNSD je osvojio najviše mandata – osam, SDS šest, SP četiri, PDP ima tri, US i DNS po dva, a po jedan mandat pripao je SPS-u, NDP/SNS, SDPBiH/NS BiH i HDZ BiH.

Iako je u kandidat SNSD-a za načelnika Milorad Simić, koji je na kraju i odnio pobjedu, imao predizborni dogovor, potpisan sa čak 11 stranaka, nakon izbora je i u Derventi, kao i na republičkom nivou, došlo do razlaza. SDS-i i PDP-u će se, prema navodima iz lokalnog odbora SDS-a, priključiti i neki odbornici koji su pred izbore bili uz vladajući blok. Katanić je za “Glas Srpske” potvrdio priče da će uz njih biti DNS i SPS, ali i Mirko Zemunović iz SP-a te Slavko Bojanić koji je mandat osvojio kao kandidat Ujedinjene Srpske.

– Obezbijedili smo 15 izjava. To su odbornici SDS-a, PDP-a, DNS-a, SPS-a, dva samostalna odbornika koja dolaze iz SP-a i Ujedinjene Srpske te odbornik Marinko Nikolaš iz SDP BiH/NS BiH. Za predsjednika Skupštine predložićemo Mirka Zemunovića – istakao je Katanić.

Izborna trka u Derventi je, kada je riječ o poziciji načelnika, bila neizvjesna do samog kraja. Iako je SDS proglasio pobjedu svog kandidata Vlade Kovačevića, u fotelji je na kraju ostao Simić kome je to peti, uzastopni mandat na toj poziciji. Derventa uskoro i očekuje i konačnu odluku Narodne skupštine Republike Srpske o sticanju statusa grada.

/Glas Srpske/

PODIJELI