Vakcinisana 2.404 zdravstvena radnika: Srpska još čeka NOVE DOZE “sputnjika V”

0
199

Prve vakcine protiv virusa korona u Srpskoj do sada je primilo 935 medicinara, a još 1.469 zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti vakcinisalo se u Srbiji.

Republika Srpska je naručila 400.000 doza vakcina “sputnjik V” ruskog proizvođača, a masovna vakcinacija stanovništva se očekuje nakon što stigne prvi veći kontigent.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS, Branislav Zeljković, precizirao je juče da je dobavljač obavezan da određenu količinu vakcine isporuči do kraja ovog mjeseca, te da očekuje da će to biti 27. ili 28. februara.

– Kada je riječ o prijavi za vakcinaciju, u narednih 15 ili 20 dana ćemo prilagoditi aplikaciju za prijavljivanje koju ima Srbija, kako bi naši građani mogli da se prijave putem interneta, ali će to moći da učine i putem telefona – najavio je Zeljković.

Početkom februara u Srpsku je stiglo 2.000 ruskih vakcina, dovoljnih za imunizaciju 1.000 osoba. Ove prve količine koriste se za vakcinaciju zdravstvenih radnika koji su u najvećem riziku od obolijevanja od kovid-19, u zdravstvenim ustanovama.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Vakcinacija je počela prije dvije sedmice, a do sada je, po podacima Instituta vakcinisano 935 zdravstvenih radnika, što znači da je prve doze preostalo za još 60-ak zaposlenih.

– Prema najavama proizvođača i dobavljača ruskih vakcina, očekuje se da tokom narednog perioda u Republiku Srpsku budu isporučene i prve veće količine ovih vakcina, dok se u martu očekuje isporuka ostatka nabavljenih vakcina. Isporuke koje se očekuju omogućiće da se u Srpskoj završi vakcinacija zdravstvenih radnika, korisnika i zaposlenih u ustanovama za smeštaj starijih lica, a potom i drugih prioritetnih grupa građana, u skladu s Planom vakcinacije protiv kovid-19, prvenstveno stanovništva starije životne dobi i osoba sa hroničnim oboljenjima – odgovorili su iz ministarstva zdravlja RS za Srpskainfo.

Srbija

Istovremeno, zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti iz Republike Srpske imaju pravo i na 5.000 doza vakcina u Srbiji, koju je Vlada ove zemlje donirala našem medicinskom kadru. Oni mogu izabrati da li će primiti “Fajzerovu”, rusku ili kinesku vakcinu.

– Do sada je u Srbiji vakcinisano 1.469 zaposlenih iz Republike Srpske, a vakcinacija će biti nastavljena i u narednim danima – precizirali su iz Ministarstva zdravlja.

Podsjetimo da Srpska i dalje čeka vakcine protiv virusa korona, za 200.000 građana, koje je BiH naručila preko Kovaks mehanizma.

srpskainfo.com

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here