VAN DER OVERART: ZA RJEŠAVANJE MIGRANTSKE KRIZE ULOŽENO 58 MILIONA EVRA

0
301

Šef Misije Međunarodne organizacije za migracije /IOM/ Peter van der Overart izjavio je da je za rješavanje migrantske krize u BiH, koja ne jenjava od 2018. godine, uloženo oko 58 miliona evra, a da se najviše toga novca slilo od Evropske unije.

Odgovor na krizu bio je usporen složenošću političkog sistema u BiH i teških političkih momenata u kojima se kriza desila“, rekao je Van der Overart, koji očekuje da će se sa dolaskom hladnih dana smanjiti priliv migranata.

On je naglasio da je BiH potrebno više smještajnih kapaciteta, što nije samo u interesu migranata koji spavaju vani, nego i za lokalno stanovništvo koje ispašta zbog tih migranata.

“Ako vlasti donesu odluku da se otvore dodatni kapaciteti, a to će posebno biti važno u periodu jeseni i zime, spremni smo da uspostavimo smještaj i sve što je neophodno”, istakao je Van der Overart za “Glas Srpske“.

Prema njegovim riječima, u prihvatnim centrima se trenutno nalazi 5.659 osoba, dok ostali spavaju na ulicama ili napuštenim zgradama, većinom u Unsko-sanskom kantonu /USK/.

“Glavni razlog za njihov boravak na ulicama je činjenica da su kapaciteti centara puni i da vlasti u USK ne dozvoljavaju da se centri koje imamo koriste u punim kapacitetima. Na primjer, prihvatni centar `Bira` ima kapacitet 1.500 kreveta, ali prema odluci vlasti USK trenutno je tamo smješteno oko 700 ljudi”, napomenuo je Van der Overart.

On je naveo da je u prošloj sedmici u BiH ušlo 299 migranata, te da će se, s obzirom na povoljne vremenske uslove i na ublažavanje mjera od virusa korona, broj vjerovatno povećavati.

“Ali, taj broj je još dosta manji u odnosu na lani. Iako imamo veliki broj dolazaka, migranti se u BiH ne zadržavaju dugo i imamo veliki tranzit kroz prihvatne centre. Još jedna indikacija za ovaj tranzitni fenomen je i činjenica da u zemlji nikada nismo imali više od 7.000 do 7.500 migranata”, rekao je Van der Overart.

/Srna/

PODIJELI