VEČERAS LITIJA POVODOM SLAVE OPŠTINE PRNJAVOR

0
169

Opština Prnjavor i Srpska pravoslavna crkvena opština Prnjavor, povodom obilježavanja krsne slave ove lokalne zajednice, organizuju večeras Preobraženjsku litiju.

Praznično bogosluženje u Hramu Svetog velikomučenika Georgija počinje u 18.00 časova, dok je formiranje litije ispred hrama predviđeno za 19.00 časova.

Učesnici litije kretaće se ulicama Beogradskom, Svetog Save, Novaka Pivaševića i Hilandarskom, a predviđeno je zadržavanje kod Spomenika junacima grada, gdje će biti služen pomen za poginule borce u proteklom ratu.

Po povratku u Hram biće obavljen slavski obred, uz osveštanje slavskog žita i lomljenje slavskog kolača.

Sutra, na dan krsne slave opštine, u 9.00 časova biće služena liturgija u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru, dok će parastos, uz polaganje vijenaca za poginule borce, biti služen u 11.00 časova u Spomen-hramu na Vučijaku, odnosno u 12.00 časova kod Spomen-kompleksa u Šibovskoj.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš ranije je najavio da će zbog epidemiološke situacije usljed virusa korona i ograničenja javnog okupljanja izostati slavski ručak, a sredstva koja su bila namijenjena za ovu svrhu u iznosu od 10.000 KM, kao nagradu, dobiće dva najbolja studenta sa područja ove opštine.

Do sada je praksa bila da opština Prnjavor nagrađuje sa po 5.000 KM tri najbolja studenta sa područja opštine, a ove godine, zahvaljujući preusmjerenim sredstvima od slavskog ručka, biće nagrađeno njih petoro.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here