VEČERNJE NOVOSTI IZ PRNJAVORA: Mještani prijete: Otvorićemo sami most!

0
2611

Mada je njegova izgradnja okončana pre mesec dana, tačnije pred kraj prošle godine, meštani Prnjavora i Stanara i dalje moraju da zaobilaze novoizgrađeni most na Ukrini, u Drgalovcima, naselju između ove dve susedne opštine. Ogorčeni stanovnici prete da će, ukoliko to već narednih dana ne učine zvanične vlasti i JP “Putevi RS”, sami otvoriti most za saobraćaj!

Čaša nestrpljenja i nezadovoljstva zbog, kako kažu, igara oko mosta nad Ukrinom odavno se prelila. Meštani okolnih sela, ali i drugi putnici na ovoj regionalnoj saobraćajnici koja povezuje dobojsku, stanarsku, teslićku, prnjavorsku i derventsku opštinu, odnosno dobojsku, banjalučku i posavsku regiju, umesto preko ukrinskog mosta dugog 81 metar primorani su i dalje da koriste sedam kilometara dug zaobilazni makadamski put kroz selo Brestovo ili Ostružnju, koji je u katastrofalnom stanju.

– Radovi na izgradnji novog mosta, umesto dotrajalog i pola veka starog koji je bio usko grlo i crna tačka ovog kraja, počeli su još 17. avgusta 2015. godine. Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, tada je svečano saopštio da je rok za završetak izgradnje šest meseci. Čak je obećano da će most biti izgrađen pre zime te 2015. – prisećaju se ojađeni meštani.

Stanovnici Kulaša i Dragalovaca, koje bi trebalo da spaja ukrinski most, kažu da im je, po poslednjim obećanjima, bilo najavljeno da će on biti otvoren 17. pa 27. decembra.

– Vozim svaki dan suprugu na posao i po dva puta za Kulaše. Primoran sam da obilazim sedam kilometra u jednom smeru, a redovna trasa Dragalovci – Kulaši je tri i po kilometra. Tako da umesto sedam svakodnevno ukupno pređem 30 kilometara po preopterećenom i već uništenom brestovačkom putu. To iziskuje i dodatno vreme i troškove, u gorivu ali i popravkama, jer su nam vozila gotovo rashodovana – priča Nedeljko Ćućić, iz Dragalovaca.

PUTARINAU razgovoru za “Novosti”, a pogotovo na društvenim mrežama, meštani tvrde da je na sceni svojevrsna zavera, odnosno namera da se saobraćaj usmeri na novi auto-put “9. januar”, gde je putarina, kako kažu, skupa. Obrazloženje “Puteva RS” je da još rade na završetku dokumentacije za tehnički prijem mosta.

A kako vozači ne bi koristili prelaz preko mosta pre nego što on i zvanično bude pušten u saobraćaj, na početku ovog prelaza iz pravca Stanara istovarene su dve gomile šljunka.

– Više ne verujemo u obećanja. Ako most uskoro ne bude pušten u saobraćaj, mi sami ćemo ga otvoriti! Organizovaćemo se i ukloniti nasuti šljunak, i to bismo mogli uraditi narednih dana – upozorava i Nedeljkov komšija Srećko Ćuk.

“PUTEVI” OBEĆAVAJU: DO KRAJA JANUARA

NA mostu je još neophodno postavljanje dilatacione spojnice, što ćemo učiniti narednih dana. U toku je priprema dokumentacije za tehnički prijem novog mosta, koji bi trebalo da bude obavljen do kraja januara, nakon čega će most biti pušten u saobraćaj – saopšteno je iz JP “Puteva RS”.

N.Đurić Večernje novosti

PODIJELI