VEČERNJE NOVOSTI O Prnjavorskom „šeiku” zabetoniran izvor gasa

0
2529

Dragan Gajić, „prnjavorski šeik“, čije imanje leži na plinu, bogat samo teoretski. Inspekcija mu je iz bezbednosnih razloga naredila da zatvori „izvor“ prirodnog gasa.

gas-prnjavor-seik

Žitelji Republike Srpske „alternativu“ „Južnom toku“ bi mogli da potraže i nađu u zaseoku – Piplići! Tačnije u, po svemu sudeći, gasom i naftom blagorodnom domaćinstvu, ili kako ga mnogi već nazivaju „zlatnom bunaru“, porodice Gajić.

Šalu na stranu, ali i nedavno obelodanjena tvrdnja italijanskog eksperta dr Đuzepe Etiopea da BiH leži na rezervama plina i nafte, iznova je podgrejala nade na ovim prostorima.

I sve bi bilo u redu, da inspekcija nije odavno naredila da bunar, zvanično iz bezbednosnih razloga, bude zabetoniran!

Naime, „Novosti“ su već pisale kako je u julu prošle godine u Piplićima, zaseoku prnjavorskog sela Kremna, i zvanično potvrđeno da je na imanju Riste (80) i Ljubice (74) Gajić, pronađen prirodni gas, odnosno plin. Sve je otkriveno pukim sticajem okolnosti, usled varenja na pumpi, kada je iz utrobe zemlje buknuo plin, zajedno sa vatrenom bakljom, ugašenom tek intervencijom prnjavorske vatrogasne jedinice!

Reporter „Novosti“ se ponovo našao u dvorištu Gajića gde nam je odmah za oko zapao zabetonirani vrh 35 metara dubokog bunara, iz kog je umesto vode šikljao plin. Srećom, pre betoniranja, Dragan Gajić (50), sin Riste i Ljubice, uzorak plina dostavio je beogradskom institutu. A kakvi su rezultati – saopštio nam je:

– Beogradski institut je bio fasciniran kvalitetom plina, kojeg, kako su naveli, obično prati i nafta. Konkretno, plin u mom dvorištu je izuzetnog kvaliteta da bi se praktično, prema nalazu stručnjaka, odmah mogao koristiti, bez dodatne prerade – precizira Gajić.

Ovaj uspešni preduzetnik ima nameru da, ističe, uloži sredstva, nastavi ispitivanja i sazna o kojim količinama je reč. Namera mu je i da otvori pogon, zaposli radnike i otpočne sa eksploatacijom plina.

Međutim, ubrzo je i saznao zašto su mu republički inspektori geološke uprave za inspekcijske poslove RS naložili obavezno cementiranje bunara.

– U resornom ministarstvu sam dokučio da to nije urađeno samo iz bezbedonosnih razloga, nego i zbog, kako mi je saopšteno, činjenice da je Vlada RS ekskluzivno dodelila na 28 godina koncesiju za istraživanje nafte na teritoriji Srpske preduzeću „Jadran-Naftagas“ – kaže Gajić, uz nadu da dar sa neba, tačnije iz zemlje, u njegovom dvorištu, neće zadugo biti zabetoniran. /Ninko Đurić – Večernje novosti/

PODIJELI