Veliki dio zlatnih poluga vraćen u Njemačku

0
618

Njemačke vlasti vratile su u zemlju dobar dio zlatnih rezervi – vraćene zlatne poluge (1.710 tona) nalaze se u Frankfurtu, oko 1.200 još je u Njujorku, a 430 u Londonu.

Najjača evropska ekonomija ima druge najveće svjetske rezerve zlata, nakon SAD, ali se decenijama gotovo ništa od oko 3.400 tona najdragocjenijeg metala (vrijednog 117 milijardi evra) nije moglo naći na njemačkom tlu.

Nijemci su zlatne poluge čuvali u trezorima centralnih banaka u Njujorku, Londonu i Parizu.

Suočena sa velikim javnim pritiskom, Bundesbanka je sada odlučila da u domovini čuva polovinu rezervi, koja je tokom posljednjih pet godina vraćena u zemlju tajnim pošiljkama iz SAD, Velike Britanije i Francuske.

Zlatne poluge sada se čuvaju u neprobojnom dijelu podruma centrale Bundesbanke u Frankfurtu.

Banka je istorijski najvrednije primjerke odlučila da izloži u Muzeju novca. Izložba “Zlato – blago Bundesbanke” otvorena je do septembra, navode njemački mediji.

Među centralnim eksponatim je zlatna poluga izlivena 1917. godine u Londonu – jedna od najstarijih u njemačkim zlatnim rezervama.

Najglasnija u zahtjevima za vraćanje zlatnih poluga bila je Alternativa za Njemačku, najjača opoziciona partija u njemačkom parlamentu.

Ona je vodila kampanju “Vratite njemačko zlato kući”, koja je imala odjeka među Nijemcima.

Iz Pariza su u potpunosti povučene sve rezerve, s obzirom na to da je Francuska u evrozoni, pa u slučaju krize zajedničke valute zalihe zlata ne bi bile od neke pomoći.

Iako zlato više nije od sudbonosnog značaja za finansijske sisteme, ono predstavlja i dalje “sigurnu luku” u teškim vremenima, objašnjava Bundesbanka.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here