Veliko otkriće: Pronađena planeta dva puta veća od Zemlje?

0
274

Studentkinja Merin Peterson sa Univerziteta Montreal nije mogla ni da nasluti kakvo je otkriće čeka već na prvoj godini studija fizike. Ona je otkrila novu egzoplanetu.

Petersonova i njene kolege pronašli su planetu radeći uz profesora Bjorna Benekea.

Ova studentkinja je uzimala podatke s NASA Keplerovog teleskopa i provlačila ih kroz program osmišljen da pomogne identifikaciji potencijalne egzoplanete.

“To nije samo potraga za iglom u plastu sijena, to je kao potraga za nečim što nije tamo. Shvatili smo da je nešto tamo kada nam je postalo jasno da nešto blokira svjetlost zvijezde”, rekla je.

Zemlja – Wolf 503b – Neptun

Postoji mnogo egzoplaneta iste veličine – mnoge se nalaze unutar Mliječnog puta i njihova orbita oko zvijezda je slična Wolf503b.

S obzirom na to da u našem Sunčevom sistem nema planeta te veličine, astronomi nisu sigurni da li je Wolf503b napravljen od gasa ili stijene.

“Bilo je nevjerovatno uzbudljivo. Moj mentor to voli da zove mojom planetom, jer sam ja o njemu pisala rad, ali smatram da je u pitanju timski rad”, kaže Petersonova.

NASA navodi da je svaka zvijezda vidljiva okom okružena planetama – neke od njih su komadi leda u svemiru, neke su gasovi.

Wolf 503b, nova egzoplaneta, dvaput je veća od Zemlje. Udaljena je od nas 145 svijetlosnih godina i nalazi se u konstelaciji Djevice, u 6. sazviježđu zodijaka.

(Agencije)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here