Veliko pacifičko ostrvo smeća nosi 80.000 tona plastike

0
401

Količina mikroplastike u pacifičkoj zoni između Kalifornije i Havaja raste jer na području Tihog okeana poznatom kao “Veliko pacifičko ostrvo smeća” pluta oko 80.000 tona plastike, što je 16 puta više nego što je procijenjeno.

Istraživanje objavljeno u časopisu “Sajentifik reports” pokazuje da “ostrvo smeća” zauzima površinu od 1,6 miliona kilometara kvadratnih i sadrži ukupno 1,8 milijardi čestica raznih veličina, a 99 odsto otpada čini plastika.

Naučnici iz fondacije “Čišćenje okeana” došli su do ove procjene na osnovu analize fotografija iz vazduha i otpada ulovljenog u mreže na tom području.

“Ostrvo smeća” nalazi se između Kalifornije i Havaja i najveće je od pet okeanskih akumulacionih zona na kojima se zbog okeanskih struja skuplja otpad. Naučnike brine što se među otpadom povećava količina mikroplastike, odnosno komadića plastike manjih od pet milimetara. Istraživanje je pokazalo da se količina mikroplastike u zoni utrostručila od sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Tri četvrtine otpada u toj zoni, ipak, čine veći plastični komadi, a od toga, gotovo polovinu, čine mreže za ribolov. Ne zna se koliko plastike zapravo ima u morima. Novo istraživanje daje potpuniji uvid u veličinu problema, zahvaljujući snimcima iz vazduha.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here