Verhas: Nema mjesta panici, ali ima mjesta odgovornom ponašanju (VIDEO)

0
820

U ovom trenutku smo odgovorni prvo prema sebi, prema bližnjima kao i prema zajednici , rekla je načelnica Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci Antonija Verhas gostujući u ”Vikend jutru” na RTRS-u.

– Јuče smo dobili podatke, koji se na dnevnom nivou objavljuju i javnost se obavještava o situaciji sa virusom korona. U Republici Srpskoj u ovom trenutku imamo 15 oboljelih osoba, od COVID-19, to je infekcija novim virosom korona. Svi su dobrog kliničkog stanja – istakla je Verhasova.

Navela je da su u ovom trenutku četiri pacijenta u izolaciji sa potvrđenom infekcijom.

– Dva pacijenta koja su bila, pušteni su u kućnu izolaciju, dok se ostali nalaze već u kućnoj izolaciji i oni su bez simptoma u ovom trenutku – dodala je Verhasova.

Istakla je da ukoliko bi se javili simptomi oni su obavezni da se jave na Kliniku za infektivne bolesti gdje se vrše određene procedure.

– Potreban je oprez i medicinske struke i opšte populacije i to je uvijek veliki izazov za zdravstveni sistem – navela je načelnica Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i dodala da se zdravstveni sistem se susreće sa novom bolešću, jer se ne zna u kojem pravcu će se to razvijati.

Rekla je da je potrebno uključiti i zajednicu u rješavanje, svakog pojedinca i zajednicu.

– U ovom trenutku smo odgovorni prvo prema sebi, prema bližnjima i prema zajednici, a sve mjere koje su donesene donesene su u cilju smanjivanja transmisije, prenosa virusa sa osobe na osobu – smatra Verhasova.

Navela je da nema mjesta panici , ali da ima mjesta odgovornom ponašanju, jer samo tako možemo izaći na kraj sa ovom pandemijom.

– Bitno je da se bolest drži pod kontrolom. Potrebni su odgovorni pojedinci, ali i zajednica – zaključila je Verhasova.

/RTRS/

PODIJELI