Vidovdanska olimpijada u čast srpskim borcima

0
782

Vidovdanska olimpijada u Кulašima koja se održava 23 godine predstavlja pomen poginulim borcima u proteklom odbrambeno – otadžbinskom ratu, a mlađim naraštajima ukazuje na značaj njihove žrtve za stvaranje Republike Srpske, rekao je danas predsjednik mjesne Boračke organizacije Popovići – Кulaši Radoslav Petrović.

Petrović je naglasio da je najvažnije da se poginuli borci nikada ne zaborave, zbog čega se kod spomen obilježja podignutog prije dvije decenije održava i parastos za 21 poginulog borca iz Кulaša i Popovića.

„Nastojimo da ta sjećanja prenesemo i na mlađe naraštaje, da se značajni datumi nastave obilježavati, da se ne zaborave“ , kaže on.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš je podsjetio da je 626 boraca ove opštine dalo život za stvaranje Republike Srpske, što je svrstava na drugo mjesto u Republici Srpskoj po omjeru poginulih boraca i broja stanovnika.

Marica Martinović koja je 1994. godine na vozućkom ratištu izgubila sina Željka kaže da je danas najviše boli nebriga nadležnih institucija za ovu populaciju.

„Imam 190 КM penzije i ništa više od primanja, preko Boračke organizacije u Prnjavoru dižem i ogrev na kredit. Živim sama među četiri zida, nemam često ni za lijekove“ , kaže Martinovićeva.

Na Vidovdanskoj olimpijadi u Кulašima koju opštinska Boračka organizcija u Prnjavoru organizuje s ciljem očuvanja sjećanja na značajne istorijske datume iz srpske istorije kakvi su Vidovdan i proboj „Кoridora života“ učestvuje 13 ekipa.

Sportska takmičenja su organizovana u šest sportskih disciplina.

SRNA

PODIJELI