Virus korona potvrđen kod još 19 ljudi, ozdravilo više od polovine zaraženih

0
503

Virus korona u protekla 24 časa potvrđen je kod 19 osoba u Republici Srpskoj, saopštilo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i Bolnici “Sveti Vračevi” u Bijeljini, obavljeno je testiranje 617 laboratorijskih uzoraka, a virus.

Po četiri novozaražene osobe su iz Modriče, Mrkonjić Grada, Teslića i Banjaluke, i po jedna osoba je iz Gacka, Prijedora i Bijeljine.

Riječ je o tri žene i 16 muškaraca. Jedna žena je srednje životne dobi, dok su dvije starije životne dobi. Tri muškarca su mlađe životne dobi, devet srednje i četiri starije životne dobi.

Kontakt sa prethodno potvrđenim slučajevima imalo je 15 osoba. Tri su hospitalizovane, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama, navedeno je u saopštenju.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.339 slučajeva virusa korona, a ukupno je preminulo 100 osoba. U Republici Srpskoj, od virusa korona do sada se oporavilo ukupno 715 osoba, dok je testirano ukupno 23.513 ljudi.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske liječe se 64 osobe sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo virusa korona. Na Odjeljenju Kovid – 19 hospitalizovana su 22 pacijenta teže kliničke slike, dok su u izolaciji dva pacijenata. Kod dva pacijenta zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a jedan pacijent je na neinvazivnom modu mehaničke ventilacije.

Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC-a) je 12 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom, a na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC-a) je 25 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici “Sveti Apostol Luka” u Doboju zbrinuto je 49 pacijenata sa Kovid- 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 12, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru 19, u Univerzitetskoj bolnici u Foči dva pacijenta i u Bolnici u Gradišci pet pacijenata.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na virus korona, a nemaju simptome, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci nalazi se 126 osoba, 22 su u Studentskom domu u Trebinju, dvije u Domu učenika u Bijeljini, dok je 30 osoba u Domu učenika u Doboju.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 4.418 osoba, a nadzor je završen kod 29.583 osobe.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja virusa korona.

/Glas Srpske/

PODIJELI