Virus pacijentima ostavio fleke na plućima koje liče na smrvljeno staklo

0
578
Pacijenti koji su preležali koronu nedjeljama nakon povratka kući iz bolnice imaju problem sa nedostatkom daha, kašljem i oštećenim plućima, piše Gardijan.

Naučnici iz Austrije objavili su preliminarne podatke studije u sklopu koje se pratio oporavak pacijenata koji su imali teži oblik korona virusa, piše Blic.

Rezultati su otkrili da su se kod 88 odsto pacijenata oštećenja na plućima vidjela i šest nedjelja nakon izlaska iz bolnice. Fleke koje su uočene na plućima ličile su na smrvljeno staklo. Istovremeno, 47 odsto pacijenata patilo je od nedostatka vazduha, odnosno imali su poteškoće s disanjem. Poslije 12 nedjelja, oštećenja na plućima imalo je 56 odsto pacijenata dok je 39 odsto teže disalo.

– Osobe koje su preživjele korona virus nedjeljama nakon izlaska iz bolnice imale su poteškoća s radom pluća – rekla je dr. Sabine Sahanic iz Insbruka, članica naučnog tima koje je radilo istraživanje.

Prema njihovim zapažanjima oporavak traje dugo, ali se ožiljci na plućima ne pogoršavaju s vremenom.

U istraživanju učestvuje 86 pacijenata, a njih 18 je bilo na intenzivnoj njezi. Pacijenati imaju oko 60 godina, više od 60 odsto su muškarci, a polovina njih je ili aktivni ili bivši pušači

Istraživanje još traje, a završiće se kada prođe 24 nedjelje od otpuštanja pacijenata iz bolnice.

BLIC

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here