Više od 5.000 stranaca ostalo u Rusiji po završetku SP

0
373

Više od 5.000 stranaca koji su došli u Rusiju na Svetsko fudbalsko prvenstvo prošlog ljeta, još nisu napustili tu zemlju.

Šef odeljenja za migrante ministarstva unutrašnjih poslova Rusije Andrej Kajušin rekao je da je nešto više od 12.000 navijača ostalo u zemlji poslije Mundijala, kada su istekle njihove navijačke lične karte krajem prošle godine, ali da su vlasti u međuvremenu taj broj smanjile na 5.500, od ukupno 650.000 koji su prethodno dobili dozvole.

– Svi oni su uglavnom poštovali zakon i napustili su zemlju po svom tempu. Preduzimamo mjere da preostalih 5.000 i nešto deportujemo i nadamo se da će svi oni napustiti zemlju do 30. marta – naveo je on.

Kajušin nije precizirao šta su ti strani posjetioci radili u zemlji otkako se prvenstvo završilo.

Navijači su bez viza ulazili u Rusiju za vrijeme Svjetskog prvenstva, a svi su morali da imaju navijačke lične karte, bez kojih nisu mogli da uđu na stadion i u navijačke zone. Većina je došla zbog fudbala, ali ima i onih koji su koristili te kartice da uđu u Rusiju, pokušavajući da nelegalno pređu granicu i uđu u Evropsku uniju.

Neki su navodno željeli da traže Azil u Rusiji.

Dva dana prije finala, oko 60 Nigerijaca su boravili ispred ambasade u Moskvi, tražeći pomoć da se vrate kući. Ruska grupa koja se bori protiv trgovine ljudima navela je da je jedna nigerijska agencija tim muškarcima obećala posao u Rusiji, zbog čega su oni kupili navijačke lične karte. Kada su doputovali u Rusiju, shvatili su da su prevareni.

PODIJELI