Višković: Evropski brendovi sve više zainteresovani za otvaranje fabrika u Srpskoj

0
220
 Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je da je Vlada u prvoj godini mandata imala dobre rezultate što potvrđuju i podaci o najvećem broju zaposlenih od nastanka Republike, rastu prosječne plate koja je prvi put izjednačena sa zaradom u Federaciji BiH, većoj pokrivenosti uvoza izvozom i povećanju budžeta koje je omogućilo rast plata, penzija i drugih davanja.

“To je uloga Vlade i ja je tako doživljavam. Moj stav od početka je bio da uvijek može bolje, ali ako ćemo realno posmatrati stvari Vlada je napravila rezultate za ovih godinu dana, a to se najbolje reflektuje kroz pokazatelje koji su neumoljivi”, rekao je Višković u intervjuu Srni.

On je istakao da je zadovoljan i likvidnošću budžeta, navodeći da Vlada redovno isplaćuje plate, penzije, socijalna davanja, obaveze prema dobavljačima i subvencije.

Prije mjesec dana, podsjetio je premijer Srpske, izvršen je rebalans budžeta kojim je republička kasa povećana za 60 miliona KM.

Stvoren ambijent koji privlači strane investicije

Predsjednik Vlade Srpske je podsjetio da je u fokusu njegovog rada bila privreda, što se pokazalo kroz rast prihoda.

“Ne bismo mogli sve ovo uraditi da nije bilo dobre saradnje sa našim socijalnim partnerima – sindikatima, Unijom udruženja poslodavaca i Privrednom komorom. Imamo dobru saradnju sa socijalnim partnerima, bilo je povećanja plata i zakonskih rješenja koja su išla u pravcu rasterećenja realnog sektora i poslodavaca kako bi bile povećane plate i u realnom sektoru”, rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, u javnosti se malo govori o tome da Srpska ima destinacije kao što su Kotor Varoš, Derventa ili Bijeljina gdje privredni subjekti u raznim sferama, od proizvodnje dijelova za autoindustriju do tekstila i obuće, rade za najveće svjetske brendove.

“Naš privredni subjekt iz Kotor Varoša proizvodi obuću za najjače svjetske vojske. Ponosan sam na te ljude i na naše radnike jer imamo radnu snagu i kvalitet da možemo proizvoditi i najbolje brendove. U posljednje vrijeme sve više evropskih i drugih brendova se javlja sa željom da otvaraju fabrike i pogone u Srpskoj. Oni su zainteresovani da preseljavaju svoju proizvodnju iz Poljske, Češke, Rumunije, Slovačke i drugih zemalja u Republiku Srpsku. To je dokaz da smo napravili ambijent koji privlači strane investicije čiji nivo takođe raste”, naglasio je Višković.

On je podsjetio da je Vlada usvojila Uredbu o podsticajima s ciljem da na jednom mjestu ima podatke o svim datim podsticajima na lokalnom i republičkom nivou, jer se dešava da neko dobije podsticaj sa dva nivoa, a da Vlada nema tu informaciju.

“Donijeli smo i zakone o vansudskom poravnanju i suđenju u razumnom roku koji su veoma značajni za privredu. Zakon o vansudskom poravnanju omogućava privrednicima da u ranoj fazi, ako osjete da bi im zbog poremećaja na tržištu ili drugih problema mogla biti ugrožena likvidnost i poslovanje, imaju mogućnost da u dogovoru sa bankama ili dobavljačima naprave sporazum da ta potraživanja zamrznu na određeni period kako bi u međuvremenu mogli da se vrate na zelenu granu i isplivaju iz problema. Takođe, želimo da privredne sporove svedemo u razumne rokove”, naglasio je Višković.

Zabrinjavajući je, dodao je premijer Srpske, odlazak aktivne radne snage zbog čega treba raditi da taj problem bude saniran.

“To je globalni problem i ne dešava se samo u Srpskoj i BiH, već i u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj i drugim članicama EU. Mjerama koje smo usvojili i koje planiramo kreirati pokušavamo da rješavamo taj problem. Moramo ljudima dati nadu, povećavati plate i rješavati njihova životna pitanja da bismo im poslali poruku – ostanite ovdje, u svojoj Republici, na svojoj očevini i nema nigdje boljeg života nego tu gdje ste. Moja misija je da radim na tome”, poručio je Višković.

On je naglasio da u prilog tome govori i podatak da je svim studentima koji budu redovno upisivali godinu omogućeno besplatno školovanje što godišnje budžet košta oko tri miliona KM.

Takođe je naveo da je Republika Srpska ulagala i ulagaće u mladost, njihovo obrazovanje, sticanje znanja, jer su oni najbolji promoteri Republike.

“Na njima je budućnost, oni će biti ti koji će sutra predstavljati Republiku Srpsku. Svi treba to da podržimo, jer ulaganje u mlade i obrazovane ljude je najbolje ulaganje u Srpsku”, poručio je Višković.

On je podsjetio da je Vlada Srpske izmijenila i kriterijume za plasman kredita Investiciono-razvojne banke Srpske, čime je mladim bračnim parovima i porodicama sa djecom sa smetnjama u razvoju omogućeno zaduživanje za rješavanje stambenog pitanja po veoma povoljnim uslovima.

Višković je istakao da je uvedena nova kreditna liniju za mlade bračne parove mlađe od 30 godina za koje će kamatna stopa za kredite za kupovinu stanova biti ispod tri odsto i to je jedna od pronatalitetnih mjera s ciljem da se pomogne mladim ljudima da što prije riješe svoje stambeno pitanje i da ostanu na ovim prostorima.

Prema njegovim riječima, nova kreditna linija uvedena je i za roditelje ili staratelje koji brinu o djeci sa smetnjama u razvoju za rješavanje stambenih pitanja, a kamatna stopa biće od tri do tri i po odsto.

Od 1. januara naredne godine veće plate i penzije

Govoreći o predloženom budžetu za 2020. godinu, predsjednik Vlade Srpske je rekao da je on za 108 miliona KM veći u odnosu na rebalansirani budžet za ovu godinu.

Zahvaljujući tome, dodao je on, na snagu će od 1. januara 2020. godine stupiti povećanje plata za budžetske korisnike u rasponu od pet do 20 odsto.

“Isto smo radili i početkom ove godine. Imali smo i povećanje penzija, a imaćemo i njihovo redovno povećanje od 1. januara. Povećali smo podsticaje za poljoprivredu sa 71 miliona na 75 miliona KM, planirali smo u budžetu za 2020. godinu 7,9 miliona KM za povrat dijela uplaćenih poreza i doprinosa privrednim subjektima koji povećaju plate radnicima. Planirali smo povećanje granta Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci sa ovogodišnjih 12 miliona na 30 miliona KM. Sve su to mjere koje su usmjerene ka običnom građaninu. Imamo planiran i grant od dva do tri miliona KM za razvoj novih tehnologija u privredi, a od 1. januara 2020. godine porodiljsko bolovanje biti refundirano u stoodstotnom iznosu “, istakao je Višković.

Na kraju je dodao da bi Vlada Srpske uradila i više da je na vrijeme formiran Savjet ministara  i naveo je primjer firme  “Elektroprenos BiH” u kojem je blokirano skoro 200 miliona KM.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here