Višković: Firme iz Srbije trebalo bi da se presele u Srpsku

0
534

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je za Srpskainfo da bi predstavništva firmi iz Srbije trebalo da se presele iz Federacije BiH u Republiku Srpsku, o čemu je ranije razgovarao sa srpskim zvaničnicima.

On je rekao da je svjestan pojedinih negativnih komentara i reakcija zbog tog svog poziva, ali da ti koji to komentarišu ne žele ili ne mogu da shvate šta je suština njegove poruke.

– Razgovarao sam ranije sa zvaničnicima iz Srbije o tome da se predstavništva srpskih firmi vrate u Srpsku kako bi ih ovdje otvorili i time zaposlili još više ljudi i dali još više benefita Republici Srpskoj. To je kod pojedinaca dočekano na nož u smislu kako nemam pojma šta pričam – podsjeća Višković.

On ističe da procjene Privredne komore Republike Srpske i drugih nadležnih institucija govore da se u Srpskoj plasira oko 80 odsto robe firmi iz Srbije, a ostatak u FBiH.

– Međutim, sav PDV ide u FBiH jer se obračun PDV radi po sjedištu firme. Građani Srpske gledaju na proizvode iz Srbije kao na domaći proizvod i zbog toga im je to prvi izbor pri kupovini. Mi samo želimo da se na osnovu krajnje potrošnje tih proizvoda, koja je ogromnim procentom u Srpskoj, ubiru i prihodi od tog PDV. To je ono što mi iz Srpske vidimo i zbog čega sam uputio poziv da te firme presele svoje sjedište u Srpsku – pojašnjava Višković.

On kaže da Srpskoj nije toliko bitno da li će se preseljenjem sjedišta tih firmi ovdje zaposliti 10 ili 15 osoba, ali da sistem raspodjele PDV i te kako znači u ekonomskom smislu.

PODIJELI