Višković: Jedinstvo srpskog naroda je trajna kategorija

0
268

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je u Novom Sadu na manifestaciji “Dani Srpske u Srbiji” da je jedinstvo srpskog naroda trajna kategorija kojoj svi Srbi moraju biti duboko posvećeni.

“Velika je čast i poseban osjećaj biti na ovoj, tradicionalnoj manifestaciji koja je još jedna u nizu potvrda bratskih i prijateljskih veza srpskog naroda, ma gdje on bio nastanjen”, rekao je Višković.

Premijer Srpske je naveo da je ponosan što se manifestacija održava po sedmi put, ove godine u 21 gradu Srbije, od Vranja do Subotice.

“Srpski narod ne smije da zaboravi svoje korijene, mora da čuva svoj identitet, jezik i pismo, svoju vjeru, svetinje”, naglasio je on.

Premijer Srpske je rekao da su putevi srpskog naroda kroz istoriju bili teški i trnoviti.

“Ali, večeras je prilika da se sjetimo koliko srpska istorija obiluje primjerima velikih pobjeda i slavnih trenutaka naroda koji se uvijek hrabro borio vjerujući u svoje slobodarske ideje”, dodao je on.

I danas, naveo je Višković, u savremenom i civilizovanom okruženju, u vrijeme demokratskih vrijednosti, srpski narod trpi razne pritiske, ali i dalje čvrsto vjeruje u slobodu čuvajući svoja vjekovna ognjišta.

“Moramo biti svjesni – mi smo jedan narod koji povezuje rijeka Drina, mnogi mostovi, putevi, infrastrukturni i drugi projekti i njihova realizacija prirodan je i najbolji put ka ostvarivanju zajedničkih interesa i boljitka”, naglasio je on.

Saradnja Republike Srpske i Srbije, kaže Višković, iz godine u godinu je uspješnija i konstruktivnija, a tome svjedoče brojni zajednički projekti u različitim oblastima, potpisani protokoli, sporazumi, kao i humanitari projekti čiji je cilj jedan – dodatno osnažiti veze srpskog naroda.

“Obaveza svih nas, i moralna i ljudska, na kojoj god funkciji se nalazili, je da mlade generacije i generacije koje dolaze upoznamo i prenesemo im našu bogatu tradiciju i običaje”, rekao je Višković.

On je dodao da mladim generacijama treba ostaviti u nasljedstvo da nastave da njeguju neraskidive kulturološke, vjerske i duhovne veze srpskog naroda.

“Prijatelji, budimo okrenuti budućnosti ali ne zaboravimo prošlost. Draga braćo i sestre, naš cilj je zajednički – nastaviti da čuvamo i branimo sve naše vrijednosti, da sarađujemo u raznim oblastima, da se pomažemo, ali prije svega volimo i uvažavamo. Živjela Srbija i Republika Srpska”, istakao je Višković.

On je izrazio nadu da će već od večeras da zaživi ideja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa otvaranja manifestacije u Beogradu, da se manifestacije ubuduće umjesto “Dani Srpske u Srbiji” zove “Dani Srpske i Srbije”, jer to jedinstvo mora da se njeguje.

“Mi smo jedan narod, imamo istu kulturu, iste običaje, jezik, pišemo isto pismo. Ćirilica je nešto što su nam ostavili preci i što treba da sačuvamo za naše generacije”, poručio je Višković i dodao da Srbi samo traže da se poštuju njihova prava, i nikome u BiH ne misle zlo i ne žele da umanje njihova prava.

On je dodao da su ovi prostori i srpski narod bastion i obrazovanja i kulture, a srpski preci su uvodili pismenost u mnoge evropske civilizacije.

“Ko se to u svijetu može pohvaliti jednim Nikolom Teslom, Mihajlo Pupinom, Ivom Andrićem, Milutinom Milankovićem i na desetine velikana srpskog naroda koji su prije više od 100 godina po čitavoj Evropi širili civilizaciju i demokratiju”, zaključio je premijer Srpske i zahvalio Srbiji za svu pomoć Republici Srpskoj.

Svečanosti su prisustvovali potpredsjednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, član Gradskog vijeća Novog Sada zadužen za kulturu Dalibor Rožić i direktor Fonda za pružanje pomoći izbjeglim prognanim i raseljenim u Vojvodini Duško Ćutilo, kao i direktor Predstavništva Srpske u Beogradu Mlađen Cicović.

Manifestacija “Dani Srpske u Srbiji” otvorena je svečano u srijedu naveče muzičko-scenskim spektaklom u Narodnom pozorištu u Beogradu u prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, premijera Radovana Viškovića, ministara u vladama Srpske i Srbije, kao i predstavnika Srpske pravoslavne crkve, Vojske Srbije i mnogih javnih ličnosti.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here