Višković: Masovnom vakcinacijom smanjiti rizik pred mogući jesenji talas

0
472

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izrazio je očekivanje da će znatan broj građana Srpske u narednom periodu iskoristiti mogućnost da se vakciniše protiv virusa korona, jer je to jedini uspješan mehanizam zaštite, kako bi se smanjio rizik pred eventualni četvrti talas epidemije na jesen.

Višković je potvrdio da Republika Srpska može da krene u ozbiljniji proces imunizacije sa juče dopremljenih 290.000 vakcina protiv virusa korona koje je nabavila vlastitim sredstvima, te oko 200.000 vakcina koje su došle prethodnih dana.

On je za RTRS rekao da je nabavka koja je započeta u septembru preko mehanizma “Kovaks” doživjela potpuni kolaps, da je od 400.000 doza koliko je plaćeno, stiglo za Republiku Srpsku tek oko 50.000, što je više nego mizerno.

Prema njegovim riječima, Kinezi su prvi ispoštovali dogovorene količine sa Republikom Srpskom i sa jučerašnjom isporukom vakcina zaokruženo je ukupno 320.000 doza, koliko je i poručeno.

On je naveo da je do sada u Srpsku ukupno stiglo 230.000 vakcine “sputnjik ve”, komponente i jedan i dva, da treba da bude ukupno oko 400.000, te da se u narednim danima očekuje još doza.

Višković je naglasio da će biti pojačan rad vakcinalnih punktova, da će se raditi u dvije smjene – od 9.00 do 21.00, bez zakazivanja, kao i da je razgovarao sa direktorima pojedinih zdravstvenih ustanova od kojih je tražio da sve kapacitete usmjere na vakcinaciju.

Premijer Srpske je naveo da je do sada u Republici Srpskoj protiv virusa korona prvom dozom vakcinisano 194.000 stanovnika, a oko 105.000 revakcinisano, te da je znatan broj iskoristio mogućnost da se vakciniše u Srbiji.

“Do sada smo, bez ovih 290.000 koje su danas stigle imali 580.000 vakcina.
to je blizu 800.000 vakcina”, dodao je on.

Višković kaže da je za nabavku vakcina protiv virusa korona Republika Srpska izdvojila oko 37 miliona KM, što je više od 1.100.000 doza, čime se može vakcinisati 60 odsto građana.

On je dodao da Srpska ima na stanju pet vrsta vakcina – “astra zeneka”, “fajzer”, “sinofarm”, “sinovak” i “sputnjik ve”, te naglasio da je imunizacija dobrovoljna, a vakcine za građane besplatne.

Višković je napomenuo da Federacija BiH nije uspjela obezbijediti nijednu vakcinu vlastitom nabavkom za svoje građane, ali da je stigao znatan broj donacija.

On je ponovio apel stanovnicima Republike Srpske da se vakcinišu protiv virusa korona kako bi zaštitili ne samo svoj život, nego i svoju porodicu, zatim okruženje i zajednicu i tako doprinijeli i zaštiti ekonomije.

/SRNA/

PODIJELI