VISOK PROCENAT ZARAŽENIH U ODNOSU NA BROJ TESTIRANIH

0
403

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković izjavio je da se u Republici Srpskoj bilježi visok procenat zaraženih virusom korona u odnosu na broj testiranih, te da raste broj hospitalizovanih.

U posljednja 24 časa virus korona potvrđen je kod još 106 osoba u Republici Srpskoj, od 683 testirana uzorka, dok je 13 osoba preminulo.

Zeljković je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, te da je neophodan visok stepen odgovornosti svih građana.

“Imamo povoljnu epidemiološku situaciju u obrazovnim ustanovama i cilj je da se takvo stanje sačuva”, rekao je Zeljković i ponovio da je Institut u potpunosti posvećen svim aktivnostima u vezi sa nabavkom vakcina protiv virusa korona.

Prema njegovim riječima, u toku ove sedmice se očekuje informacija Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara u vezi sa procedurom nabavke usluge transporta, distribucije i skladištenja vakcina koje budu dolazile preko Kovaks mehanizma, ali i preko EU mehanizma.

Kada je riječ o ruskoj vakcini, Zeljković je naveo da bi ove sedmice trebalo da budu završene procedure i dostavljena dokumentacija da dobavljač ispunjava sve norme i regulative u vezi sa kvalitetom lijeka.

“Dolazak vakcine očekujemo krajem, možda i sredinom februara, s tim što je transport vakcine izuzetno osjetljiv”, rekao je Zeljković.

Govoreći o količinama vakcina koje će stići u Republiku Srpsku, on je naveo da je predviđena nabavka 400.000 doza ruske vakcine za 200.000 stanovnika, dok se još uvijek ne zna koja će biti količina “Fajzerove” vakcine.

“Kroz Kovaks mehanizam je definisano koja je količina ukupno rezervisana za svijet, oko 2,2 milijarde vakcina različitih proizvođača, tako da će Ministarstvo civilnih poslova biti obaviješteno kada bude dostupna prva vakcina, a ono je dužno obavijestiti Republiku Srpsku i Federaciju BiH, da se izjasnimo o prihvatanju vakcina”, rekao je Zeljković.

On je napomenuo da će određene epidemiološke mjere ostati na snazi i kada počne vakcinacija kako bi bila zaštićena populacija koja nije vakcinisana, te dok vakcinacija ne bude izvršena u toj mjeri da se sa sigurnošću može reći da je transmisija virusa dovoljno otežana.

Zeljković je istakao da je preduslov za bilo kakvo ublažavanje mjera mnogo bolja epidemiološka situacija, te da se to ne može očekivati kada veliki broj zemalja u svijetu ulazi u sistem zaključavanja.

Kada je riječ o novom soju virusa korona, Zeljković je naveo da se očekuje da uskoro dođu eksperti koji će da edukuju zdravstvene radnike za rad na aparatu za sekvencioniranje virusa kako bi se ovaj proces započeo i u Republici Srpskoj.

Epidemiolog Jela Aćimović rekla je da je epidemiološka situacija povoljnija nego što je bila krajem prošle godine, te da je linija ravna, jer broj oboljelih ne pada, ali i ne raste.

“Imamo blagi porast broja hospitalizovanih, ali i situaciju pojave novih sojeva virusa u svijetu, što podiže alarm na oprez, te mnoge zemlje ponovo uvode restriktivne mjere”, rekla je Aćimovićeva.

/Srna/

PODIJELI