VJERNICI DANAS SLAVE PREPODOBNU MELANIJU RIMLJANKU

0
943

Crkva i vjernici danas slave praznik posvećen Prepodobnoj Melaniji Rimljanki, hrišćanskoj svetiteljki iz 5. vijeka koja je živjela u Rimu.

Prepodobna Melanija Rimljanka rođena je u Rimu u bogatoj i uvaženoj porodici. U skladu sa tadašnjim normama ponašanja, roditelji su je rano i na silu udali za izvjesnog Apinija.

Rodivši drugo dijete ona se teško razboljela. Rekla je mužu da će ozdraviti samo ako se on zakune da će ubuduće s njom živjeti kao brat sa sestrom. Prema predanju, muž je to i učinio i Melanija je ozdravila.

Ipak, porodicu je uskoro pogodila druga nesreća – oba djeteta su im umrla. Melanija i Apinije su nakon toga rasprodali svu svoju imovinu i novac razdijelili siromašnima i crkvi. Putovali su po mnogim zemljama svuda čineći dobra djela i propovijedajući hrišćansku vjeru.

Za sve ovo vrijeme, Melanija je držala strogi post i često se molila. Imala je običaj, da svake godine tri put pročita cijelo Sveto Pismo, Stari i Novi Zavjet. Do kraja života sa mužem je živjela kao sa bratom i prijateljem.

Ova svetiteljka je umrla 439. u 57. godini života. Do tada je već bila poštovana kao mudra i bogougodna žena, a iza sebe je ostavila dva manastira – muški i ženski. U Zrenjaninu postoji manastir Svete Melanije koji je njoj posvećen.

Iako je imala težak život pun nedaća i tuge, Prepodobna Melanija je ostala istrajna u svojoj vjeri i ljubavi prema Bogu. Zato se danas uzima za zaštitnicu svih onih koje život stavlja pred teške odluke kušajući im volju. Kako bi iz ovoga izašli jači i nepomućene vjere, svako ko se nađe u nevolji bi na današnji dan ovu svetiteljku trebalo da zamoli za pomoć i milost. /dnevno.rs/

PODIJELI