Vjernici u Prnjavoru uz molitvu dočekali rođenje Hristovo – Božić

0
401

Zvona sa crkvenih hramova u Prnjavoru, jutros su simbolično oglasila trenutak rođenja Isusa Hrista. Za vjernike srpske pravoslavne crkve, to je označilo kraj višenedjeljnog posta i vrijeme za primanje Svete tajne pričesti, ali i razmjenjivanje vjekovnih pozdrava: „Hristos se rodi – Vaistinu se rodi“.

Tačno u 5 časova zvona na svim srpskim pravoslavnim crkvama na području opštine Prnjavor označili su dolazak Bogomladenca Isusa Hrista za zemlju, tj. Označili su praznovanje najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića. Mnogi vjernici došli su u hram da se pomole Bogu, pričeste i na taj način uspješno su okončali šestonedeljni post koji je prethodio ovom velikom prazniku.

Veliki broj prnjavorčana molitvama u Hramovima srpske pravoslavne crkve dočekali su najradosniji hrišćanski praznik – Božić uz vjeru i nadu da će rođenje Bogomladenca donijeti prosperitet, mir, sreću, zdravlje i uspjeh našem narodu.

Liturgiju je služio protojerej – stavrofor Duško Drinić uz sasluženje sveštenstva, a nakon odslužene liturgije oni koji su postili su se ispovijedili i pričestili. Pročitana je i Božićna poslanica Srpske pravoslavne crkve. Vjernom narodu je arhijerejski namjesnik prnjavorski, uputio najiskrenije želje da se u što skorije vrijeme ponovo sabiramo bez ikakve bojazni i straha od virusa.

Već tradicionalno Božićnom uranku prisustvovao je i prvi čovjek Prnjavora Darko Tomaš, koji je čestitajući građanima najradosniji hrišćanski praznik izrazio želju i nadu da će svaka porodica rođenje Isusa Hrista dočekati sa radošću.

Božić je ujedno praznik i djece, a tog dana se obavezno okuplja porodica i obilaze najbliži, a Srpska pravoslavna crkva praznuje ga tri dana. Božić prati duh opraštanja i pomirenja i to je vrijeme kada se sve loše stvari zaboravljaju, a ljudi međusobno zbližavaju i opraštaju jedni drugima grijehove.

Nakon jutarnje liturgije vijernici odlaze svojim domovima da uz prazničnu trpezu zajedno proslave rođenje Isusa Hrista i spasenje ljudskog roda, a svi se pozdravljaju tradicionalnim pozdravom Mir božiji Hristos se rodi, a otpozdravljaju Vaistinu se Hristos rodi.

TV K3

PODIJELI