“VJERUJEM U ZAVJERU” Dodik otkrio VRTOGLAV IZNOS koji se nalazi na računima rezervi banaka

0
438

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da komercijalne banke drže na računima rezervi kod Centralne banke BiH tri milijarde KM više nego što je to propisano.
Dodik je podsjetio da jedinstvena stopa obavezne rezerve iznosi 10 odsto, te dodao da komercijalne banke čekaju da plasiraju ove tri milijarde KM negdje u inostranstvu.

– Svaka država bi intervenisala, odnosno naložila bi bankama da ta sredstva plasira – rekao je Dodik za BHRT i naglasio da je BiH platila šest miliona KM za negativne kamate jer se novac drži na depozitima u inostranstvu. Prema njegovim riječima, za taj iznos u BiH se mogle biti izgrađene tri ili četiri škole.

Dodik je istakao da su komercijalne banke u BiH iznijele iz zemlje 363 miliona KM ostvarene prošlogišnje dobiti, te dodao da je u zadnjih 10 godina iz BiH po osnovi dobiti banaka izneseno dvije milijarde KM.

– To je više od pomoći koju je BiH dobila. I niko se ne bavi time – istakao je Dodik, te dodao da strane banke pokušavaju u BiH da novac daju samo državnim organima, a ne privredi.

– Ja ne vjerujem u teoriju zavjere, vjerujem u zavjeru – istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Govoreći o zadržavanju ljudi u BiH, Dodik je rekao da bi nadležni u zemlji trebalo da se oslone na Rusiju, Tursku, Kinu, ali i sve druge zemlje, kako bi privukli velike investicije i podigli ekonomiju BiH.

– Moramo da nastavimo program koji treba, ne samo da spriječi odlazak, nego da onima koji su davno otišli ponudimo uslove zbog kojih bi oni, možda došli – naglasio je Dodik, dodavši da to nije nemoguće. On je rekao da za tako nešto mora postojati politički konsenzus, koji ne može da se izgradi.

Prema riječima Dodika, prošle godine je u Republici Srpskoj zabilježeno povećanje zaposlenosti od oko četiri odsto, a BiH već ima deficit radne snage.

– Predstoji nam borba za veće plate, ne samo u Republici Srpskoj, već i BiH. Veće plate moraju da budu obezbijeđene svim ljudima koji rade. Moramo da platimo rad – rekao je Dodik, te dodao da nema više radnika koji su spremni da rade za niske plate.

Govoreći o putnoj infrastrukturi, Dodik je rekao da će BiH izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo, uz Koridor “Pet ce”, nakon dugog istorijskog perioda postati važno tranzitno područje.

Prema njegovim riječima, put od Ljubljane do Niša biće kraći za 160 kilometara.

(Srna)

PODIJELI