Vlada FBiH zaštitila “Aluminij” od stečaja

0
244

Vlada Federacije BiH donijela je odluku da “Aluminij” iz Mostara svoje poslovanje u narednih šest mjeseci nastavi u okviru finansijske konsolidacije i tako ga zaštitila od eventualnog stečaja.

Naime, prema važećoj zakonskoj regulativi, u toku ovog postupka ne mogu se pokrenuti postupci prinudne naplate potraživanja nad imovinom društva s većinskim učešćem državnog kapitala koje se konsoliduje.

“To je nešto što daje prostor nama svima u ‘Aluminiju’ da poduzeće i dalje može živjeti u narednom periodu neopterećeno brigama u vezi s blokadom računa ili pokretanjem stečaja. Dakle, dobili smo dodatni prostor i vrijeme u kojem možemo pokušati pronaći način kako da ‘Aluminij’ opstane”, kazao je Zdenko Klepić, predsjednik Nadzornog odbora ovog preduzeća, nakon sastanka predstavnika Uprave i Sindikata “Aluminija” s Jelkom Milićević, ministarkom finansija, i Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH.

On je rekao kako su proteklog vikenda vršene analize o mogućnosti ponovnog pokretanja dijela proizvodnje, te da su one pokazale kako bi se ona mogla pokrenuti u pogonu ljevaonice.

“Trenutno se rade analize za anode i za elektrolizu. Šta će ona pokazati, kolika su oštećenja i kada je moguće početi s radom, znaćemo nakon što budu završene”, kazao je Klepić.

Pero Bebek, predsjednik Skupštine Nezavisnog sindikata radnika “Aluminija”, rekao je kako se na sastanku razgovaralo i o povratku radnika na posao, kojih ima oko 900, ali da nije precizirano kada bi do toga moglo doći.

“Sigurno je da ljevaonica može veoma brzo početi s radom, jer joj je potrebna mala količina struje”, izjavio je Bebek.

Podsjećamo, proizvodnja u “Aluminiju” je obustavljena u noći između 9. na 10 jula, jer je preduzeće ostalo bez električne energije. Poslovni minus se procjenjuje na oko 400 miliona maraka, a dvije trećine duga se odnosi na struju.

Izvještaj revizorske kuće KPMG pokazao je kako su poslovali s negativnom bruto maržom, što znači da iz prodajnih cijena aluminijuma nije postojala mogućnosti da se pokriju proizvodni troškovi.

Dok je kompanija propadala, prosječna plata u administraciji je išla i preko 3.000 maraka, a u proizvodnji i do 3.500 KM, s tim da je u 2018. pala na nešto ispod 3.000 maraka. Ulaganja u modernizaciju proizvodnje gotovo da nije bilo.

Iako su mnogi tražeći krivca uprli prst u HDZ BiH, Dragan Čović, predsjednik stranke, negirao je svoju odgovornost. Kako je rekao, njemu bi trebalo zahvaliti što je preduzeće uopšte radilo u posljednje četiri godine.

Rekao je kako postoji puno modaliteta kojima bi se mogli napraviti snažni iskoraci kada je ova kriza u pitanju.

“Dogovorili smo se da djelujemo kroz sistem sindikata jer želimo zaštititi radnike. Činjenica je da je šteta nesaglediva. Provjerićemo šta se radilo u ‘Aluminiju’ zadnjih dvadesetak godina”, rekao je Čović.

(Nezavisne)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here