Vlada Japana osigurala oko 1,5 miliona KM za medicinske ustanove u BiH

0
314

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković i ambasador Japana u BiH Ito Makoto potpisali su danas Sporazum o japanskoj bespovratnoj pomoći u iznosu od 100 miliona jena /oko 1.534.884 KM/ za opremanje medicinskih ustanova u BiH.

U razgovoru, koji je prethodio ceremoniji potpisivanja, Turkovićeva je zahvalila Japanu i japanskoj vladi za današnju vrijednu donaciju, naglasivši čvrste i prijateljske veze između dvije zemlje, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

Ona je čestitala Nacionalni dan Japana, koji se obilježava danas, na rođendan japanskog cara Naruhita, te tim povodom i uručila čestitku za japanskog ministra spoljnih poslova.

Makoto je zahvalio za čestitke i istakao zadovoljstvo što je u ovoj godini, u kojoj se obilježava 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, japanska Vlada donirala bespovratna sredstva za opremanje medicinskih ustanova u BiH.

On je ovom prilikom najavio i pomoć svoje zemlje sektoru bezbjednosti u BiH, odnosno jačanju Granične policije.

Turkovićeva je istakla da je jačanje granice BiH ključno u vrijeme velikog priliva migranata, te naglasila da je značaj japanskih donacija veći zbog pažljivo biranih sektora kojima je pomoć namijenjena, navedeno je u saopštenju.

/BHRT/

PODIJELI