Vlada provjerava diplome Unsko-sanskog kantona

0
335

Unsko-sanskog kantona prihvatila je inicijativu da se provjere diplome svih zaposlenika u kantonalnim ustanovama i institucijama i ove aktivnosti bi trebalo da započnu u najskorije vrijeme.

Ministar pravosuđa u Vladi USK Asim Dizdarević istakao je kako je to predviđeno akcionim planom koji je donesen prije godinu dana, a u cilju efikasnije borbe protiv korupcije formiran je poseban radni tim u čijoj ingerenciji će biti ove aktivnosti.

“S obzirom na sva dešavanja u proteklim godinama, mislim da bi ove aktivnosti trebalo da budu provedene u cijeloj Bosni i Hercegovini. Mi smo opredijeljeni da provjerimo validnost diploma svih zaposlenika u ustanovama i institucijama čiji je osnivač kanton i koje se finansiraju iz kantonalnog budžeta”, istakao je Dizdarević.

Prema njegovim riječima, radni tim za borbu protiv korupcije zadužen je da u narednih osam dana sačini plan ovih aktivnosti i da odredi koje su to institucije koje bi trebalo da ga provedu.

Inače, u sklopu borbe protiv lažnih i sumnjivih diploma Ministarstvo obrazovanja USK provelo je tokom ove godine kontrole ustanova koje se bave obrazovanjem i prekvalifikacijom odraslih osoba, kako bi se uvelo više reda i kontrole u toj oblasti. Najavljena je i izmjena važećih zakonskih propisa kojima se reguliše njihov rad, kako bi se što više suzio prostor za manipulacije i nepravilnosti.

Procjenjuje se kako je u protekle četiri godine kroz te ustanove prošlo više od osam hiljada osoba, a jedan od najvećih nedostataka je nepostojanje jedinstvenog informatičkog sistema za praćenje njihovog rada.

Uprava za inspekcijske poslove je u proteklom periodu evidentirala veliki broj zakonskih nepravilnosti u tim ustanovama, a neke su pečaćene i zabranjivan im je rad. U posljednje vrijeme iz stranih zemalja, gdje trenutno žive i rade građani s ovih prostora, stiže sve više zahtjeva o provjeri validnosti diploma, potvrdili su u inspekciji.

Provjera validnosti diploma motivisana je slučajem kupovine diplome koji je izazvao veliko interesovanje javnosti u BiH, ali i šire, i koji se dogodio početkom ove godine.

Podsjećamo, lažnu diplomu tada je izdao Centar za obrazovanje odraslih “Multilingva” iz Sanskog Mosta, čiji je rad u međuvremenu zabranjen na period od tri godine, a protiv odgovornih lica se još vodi istraga.

(Nezavisne)

PODIJELI