VLADA RS: Školarina za studente 440 maraka

0
1034

Prema Odluci Vlade Republike Srpske o visini školarine za redovne i vanredne studente na studijskim programima prvog i drugog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama za akademsku 2014/2015. godinu, školarina za redovne studente prvog ciklusa studija na većini studijskih programa u Srpskoj iznosi 440 KM.

Izuzetak su studijski programi na medicinskim fakultetima, te studijski programi muzičke i likovne umjetnosti, na kojima školarina iznosi 660 KM, kao i studijski program dramske umjetnosti, gdje školarina za smjer produkcije iznosi 1.000 KM, dok za filmski i televizijski smjer, kao i smjer animiranog filma iznosi 1.500 KM.

Prema Odluci koja je danas usvojena, za vanredne studente školarina na svim studijskim programima na prvom ciklusu studija iznosi 1.500 KM, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Na drugom ciklusu studija, školarina za redovne studente za većinu studijskih programa iznosi 880 KM. Izuzetak su studijski program likovne i muzičke umjetnosti, gdje školarina iznosi 1.500 KM, te studijski program dramske umjetnosti, na kojem je školarina 3.000 KM.

Za vanredne studente školarina za studijske programe na drugom ciklusu studija iznosi 1.500 KM, a izuzetak su dva studijska programa na Univerzitetu u Banjaluci i to studijski program dramske umjetnosti, gdje je školarina 3.000 KM, i studijski program muzičke umjetnosti gdje je školarina 4.000 KM.

Plaćanja školarine oslobođeni su redovni studenti do navršenih 26 godina života iz kategorije djece poginulih i nestalih boraca Vojske Republike Srpske, djeca ratnih vojnih invalida prve i druge kategorije, studenti invalidi Vojske Srpske od prve do pete kategorije, studenti sa invaliditetom i studenti bez oba roditelja.

„Redovni studenti do navršenih 26 godina života, koji su djeca ratnih vojnih invalida Vojske Srpske od treće do šeste kategorije ili su iz porodica sa dva ili više studenata prvog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama u Srpskoj plaćaju polovinu iznosa školarine“, dodaje u saopštenju. /srna/

PODIJELI