Vlada RS zaustavila posao sa nabavkom radara

0
326

Vlada Srpske zaustavila je posao sa nabavkom radara po principu javnog privatnog partnerstva koji je podigao dosta prašine u javnosti.

Na jutrošnjoj sjednici odlučeno je da se dodatno preispita model finansiranja i vidi da li je ipak isplatljivije radare i kamere nabaviti sopstvenim sredstvima. Opozicija je odmah proglasila pobjedu, kažu Vlada je popustila pod pritiskom javnosti. Premijerka odgovara da je sve odgođeno za još dva mjeseca kako bi firma koja je radila studiju ekonomske opravdanosti uradila dodatne analize.

“Pa da na kraju znamo šta je to najisplatljivije za Republiku Srpsku. Ja uopšte neću da prejudiciram kakva su to rješenja,  projekat je potreban i mi moramo da vodimo računa o bezbjednosti”, rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Objašnjenje stiže i iz kabineta ministra policije,  koji tvrdi  da u trenutku kada su se odlučili za javno privatno partnerstvo, nije bilo dovoljno novca u budžetu za nabavku radara. Zato je odobrio da se u posao vrijedan 12,5 miliona marka ide sa tri privatne kompanije, koje bi nabavile radare i narednih deset godina sa Vladom na pola dijelile zaradu od kazni.  Prve procjene pokazale su da bi sto radara godišnje moglo da zaradi 21 milion maraka. Čim su čuli vijesti iz Vlade, u SDS-u su sazvali hitnu pres konferenciju i poručili da je spriječena očigledna pljačka građana.

“Nadam se da će poslije ovoga ići i utvrđivanje odgovornosti za ovakav odnos i ponašanje. Meni je drago da je ova odluka došla pod pritiskom prije svega politićkih opozicionih stranaka, javnosti , odnosno građana Republike Srpske pa i slobodnog i nezavisnog novinarstva”, rekao je Nedeljko Glamočak, potpredsjednik SDS-a.

“Iz opozicije dolaze svakakve tvrdnje, oni su nebitni u cijeloj ovoj priči. Ono što želimo da uradimo jeste da se, kako je to i našim zaključkom definisano, preispita model finanisiranja jednog tako važnog projekta. Mi od projekta ne možemo odustati”, rekla je Željka Cvijanović.

U opoziciji poručuju da bi nakon svega ostavke trebali podnijeti ministri finansija i policije koji su od početka branili projekat. Ranije je jednoglasnim zaključkom odustajanje od projekta tražio Odbor za bezbjednost Narodne skupštine, a javno se pobunio čak i šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Ministri su se branili tvrdnjom da je javno privatno partnerstvo najbolja opcija jer Vlada privatnom investitoru ne mora da garantuje visinu prihoda od kazni.

atv

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here