Vlada Srpske gradi novu kuću za sedmočlanu porodicu Ćeranić

0
573

Premijer Republike Srpske Radovan Višković posjetio je danas sedmočlanu porodicu Ćeranić u selu Selišta u sokolačkoj Mjesnoj zajednici Sokolovići koja živi u trošnoj kući i obećao im izgradnju nove porodične kuće.

Višković je novinarima rekao da će Vlada izgraditi novu kuću za ovu porodicu uz pomoć sokolačkog Šumskog gazdinstva “Romanija”, koje će pomoći u dijelu izvođenja radova na tom objektu.

“Počećemo sa radovima čim vremenski uslovi dozvole i nadam se da ćemo u narednih dva do tri mjeseca ovoj porodici sagraditi novi dom, uslovan za život petoro djece i njihovih roditelja”, dodao je Višković.

Blaženka Janjušević Ćeranić, majka petoro djece, zahvalila je Viškoviću za obećanu pomoć, dodajući da je premijer i prošle godine novčano pomogao njenu porodicu kada je bilo potrebno, za liječenje njenog muža Koste.

Ona je naglasila da njeno petoro djece živi u veoma teškim uslovima, u kući građenoj 1926. godine, bez kupatila, neuslovnoj za život, ali da su dobri đaci.

Ćeranićeva je rekla da oni nisu u mogućnosti da sebi izgrade novu kuću, ali da su spremni da rade na svom imanju i da izdržavaju porodicu.

Stvoriti uslove za ostanak na selu

Višković je naveo da je jedno od Vladinih strateških opredjeljenja to da se kreiraju povoljni uslovi koji će ljude zadržati da žive na selu.

Višković je, tokom obilaska poljoprivrednog gazdinstva Brane Đurevića u Bjelosavljevićima kod Sokoca, naveo da na području sokolačke opštine postoje idealni uslovi za bavljenje stočarstvom i da se nastoji da se politikom podsticaja omogući ljudima koji se time bave da mogu da dobro žive od svog rada, objavljeno je na sajtu Vlade Srpske.

“Đurevići su upravo takav primjer i posjetom ovom gazdinstvu želio sam da pokažem da ovi ljudi nisu sami i da će u Vladi uvijek imati podršku”, rekao je Višković.

Đurević, zajedno sa suprugom, roditeljima i sinovima, drži 10 krava i stado od osamdesetak ovaca i trudi se da uveća stočni fond.

“Što se mene tiče, ja svoju egzistenciju i dalje vidim ovdje, na čistom planinskom vazduhu, gdje nam priroda obezbjeđuje savršene uslove za stočarstvo i, posebno, proizvodnju mlijeka”, naveo je Đurević.

On je, kako bi obezbijedio dodatne prihode, ali i podstaknuo komšije da se intenzivnije bave stočarstvom, u svom gazdinstvu organizovao mini-otkupnu stanicu na kojoj farmeri sa ovog kraja predaju mlijeko koje otkupljuje bilećka mljekara “Pađeni”.

Na Sokocu je prošle godine ostvaren rekordan rast u proizvodnji mlijeka.

Tokom prošle godine 250 poljoprivrednika sa ovog kraja mljekarama “Milkos” i “Pađeni” isporučilo je 3,15 miliona litara mlijeka, odnosno 573.000 litara više nego 2019. godine.

/SRNA/

PODIJELI