Vlada traži dozvolu da bude žirant za 750 miliona maraka

0
401

Od Narodne skupštine Vlada je zatražila dozvolu da u ovoj godini bude žirant za kredite od ukupno 750 miliona maraka.

I prije nego što je opozicija osula drvlje i kamenje ministar finansija odgovorio je na sve optužbe koje su se u javnosti mogle čuti proteklih dana. Kaže da se  Vlada ne zadužuje nego izdaje garancije  lokalnim zajednicama i javnim preduzećima. Za sada je sigurno da će se u okvir od 750 miliona uklopiti Klinički centar  i opštine Bileća i Kostajnica koji ne mogu bez garancije Vlade da se zaduže za restruktirusanje duga. Ipak opozicija tvrdi da je to dokaz  da tonemo sve dublje.

“Vlada Republike Srpske sve više podsjeća na upravu hrvatskog Agrokora. Oni su isto tako  odbijali nalaze revizije, hronično se zaduživali i ta svoja zaduživanja pravdali su inverstcijama i razvojem”, izjavio je Miroslav Brčkalo, šef Kluba poslanika PDP-a.

“Ja bi bio sretan da bude potrebe za ovolikim izdatim garancijama jer ako bi se to desilo neki od velikih infrastrukturnih projekata i projekata u oblasti energetike o kojima se dugo razgovara bi počeli da se implementiraju. U ovom trenutku postoje samo tri konkretna zahtjeva za garanciju”, kaže Zoran Tegeltija, ministar finansija u Vladi RS.

U Vladi kažu da još čekaju konkretne projekte i da će najveći dio garancija izdati putarskim preduzećima i Elektroprivredi koja gradi dva velika projekta. Za završetak  Hidroelektrana  Dabar i Buk Bijelu potrebno je još 300 miliona evra i Vlada planira da pomogne u dobijanju kredita.Opozicija sumnja i tvrdi da će većina novca otići po političkoj liniji opštinama u kojima vlada SNSD i javnim preduzećima koja samo proizvode gubitke.

“Građani treba da znaju da je u decembru izmjenjen Zakon o garancijama i da je sad taj zakon omogućio da se garancije uzimaju za sve i svašta, a to je prvenstveno za pokrivanje gubitaka. Na šta i kako će se trošiti to ćemo tek da vidimo jer smo dobili jedan zakon koji kaže da će se dobijati okvirne garancije”, rekao je Davor Šešić, poslanik SDS-a u NSRS.

Koliko još Vučetića, pitaju u SDS-u, podsjećajući na neslavno završeni projekt Nikola Tesla, gdje je aktivirana garancija od 12 miliona. U Vladi odgovaraju da imaju instrumente naplate garancija koje će davati  opštinama i  putarskim preduzećima. Objašnjavaju da budžet neće biti oštećen jer će se u najgorem slučaju naplatiti  iz indirektnih poreza ako neka lokalna zajednica ili jedno od dva putarska preduzeća ne bude moglo da vraća dugove.

atv

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here