Vladimir Putin najbogatiji čovjek na planeti?

0
353

Predsjednik Rusije Vladimir Putin mogao bi biti najbogatiji čovjek na planeti.

Prema kombinovanom istraživanju grupe medija koje prenose portali Businessinsider i Yahoo, on je „težak“ čak 200 milijardi dolara. Ako su brojke tačne, Putin je daleko ispred zvanično najbogatijeg pojedinca na planeti – vlasnika kompanije Amazon, Džefa Bezosa (Jeff). Njegovu je imovinu magazin Forbes procijenio na 125 milijardi dolara.

Problem Forbesa

Isti magazin, međutim, nije htio analizirati imovinu ruskog predsjednika, jer je utvrdio da neće moći pouzdano utvrditi istinitost tvrdnji.

A tvrdje medija, ali i oponenata, ponekad su i u domenu naučne fantastike!

Businessinsider i Yahoo ističu stav zvaničnog Kremlja da Putin živi skromno. Godišnje zarađuje 133.000 dolara i živi u malom stanu uz koji je i garaža.

No, Stanislav Belkovski, nekadašnji savjetnik Vlade Rusije tvrdi da Putin posjeduje bogatstvo koje procjenjuje na 70 milijardi dolara! Od toga, 40 milijardi, tvrdi ovaj čovjek, sakriveno je u bankama u Švicarskoj i Lihtenštajnu.

Bil Brauder , stručnjak za rizične fondove, tvrdi da su cifre koje iznosi Bekovski preskromne. On smatra da je Putin „težak“ 200 milijardi dolara.

U prilog svojim tvrdnjama navodi i veliko istraživanje o poreskim mahinacijama – Panama Pepers – u kojima je ustanovljena veza Putina s osobama koje su preko poreskih rajeva izbjegavali plaćanje dažbina državi. Brouder je stava da je ruski vladar iz tih mahinacija izvukao ogromnu finansijsku korist.

Businessinsider i Yahoo donose listu dijela nekretnina koje posjeduje Putin.

Na prvom mjestu je ogromna vila izgrađena nadomak Moskve u kojoj prvi čovjek Rusije redovno obitava. Impresivni objekat s tri heliodroma, izgrađen je netom nakon što je Putin izabran za predsjednika Rusije i koštala je milijardu dolara.

Tvrdi se i da je vlasnik čak 58 manjih aviona, ali i pet velikih letjelica. U jednoj od njih je wc vrijedan skoro 100.000 dolara.

Prepravka jahte 

Na njegov račun stavljaju se i četiri ogromne jahte. Samo plovilo ove vrste „Rusija“ ima šest spavaćih soba i za njeno „dotjeravanje“ potrošeno je 1,2 milijarde dolara.

U nastavku liste su i „sitnice“ poput jednog sata vrijednog 500.000 dolara i odijela koje je danima posebno šiveno za njega, a čija je početna cijena bila 5.500 dolara.

Portali prenose i izjave kritičara Putina koji kažu da najmanje 20 miliona stanovnika Rusije živi u bijedi, te da je predsjednikov luksuz u najmanju ruku bezobrazan.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here