Vlasnici i kupci zadovoljni otvaranjem radnji: Prve mušterije nakon mjesec i po

0
627

Nakon jučerašnjeg zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije u Banjaluci su danas počele da rade trgovine neprehrambenom robom, kao i pojedine zanatsko preduzetničke radnje.

Kupci i vlasnici radnji iako su se obradovali ovoj mogućnosti pristupili su joj sa dozom opreza, kao i uz preduzimanje svih propisanih mjera zaštite.

Pored toga omogućen je rad kuhinja i dostava hrane i pića iz ugostiteljskih objekata, kao i šalterska prodaja hrane i pića, bez mogućnosti konzumiranja unutar i ispred ugostiteljskog objekta, ili prodajnog mjesta, a dozvoljeno je da rade radnje sa informatičkom i telekomunikacionom opremom, saloni namještaja, dok je od 1. maja najavljeno otvaranje tržnih centara izuzev ugostiteljskih objekata, igraonica i bioskopa.

Neki od onih kojima je dozvoljen rad odmah su jutros otvorili vrata svojih radnji, dok drugi pripremaju radnje za otvaranje.

Nikolina Stanivuković, vlasnica radnje u kojoj se pored nakita od srebra prodaju i satovi i slično rekla da su danas ostvorili radnju nakon mjesec i po dana.

– Neizvjesno je, treba dati vremenu da vidimo kako će sve to skupa izgledati – rekla je Nikolina i dodala da očekuje da će ovakve radnje nadležni obilaziti i dati im konkretne upute.

Istakla je da će u mali prostor puštati jednu po jednu mušteriju, ali da ostaje problem šta sa isprobavanjem nakita obzirom da niko nikada ne kupuje nakit bez probavanja. Navela je da pošto je srebro plemeniti metal nema ga potrebe dezinfikovati, ali ostaje problem sa satovima i kožnim narukvicama.

– Imala sam jednu mušteriju jutros, prva je to mušterija i eto tako jednu stvar smo do sada prodali – rekla je Ljubinka Vranješ, vlasnica butika, izuzetno zadovoljna zbog mogućnosti da otvori vrata za mušterije.

Na ulazu u ovu radnju nalazi se sredstvo za dezinfekciju obuće, a svi koji uđu moraju dezinfikovati ruke, nositi rukavice i masku, te ponovo dezinfikovati ruke pri izlasku iz radnje.

Propisano je da se odjeća ne može probavati, a mušterije, ako nešto žele da kupe željenu odjeću nose kući, pa kada je probaju mogu da je zamjene ukoliko im ne odgovara.

Ljubinka Vranješ vjeruje da će vraćena odjeća morati biti dezinfikovana sredstvom koje ne oštećuje.

– Sad račnamo da sigurno neće biti nekog posla, ali nam svaki dinar znači zato što ne radimo mjesec i po dana – kaže Ljubinka.

Od virusa korona malo strahuje, ali kaže čuvaće se, raditi sve što treba od držanja razmaka do nošenjam maski, pranja i dezinfekcije ruku.

– Bolje je u svakom slučaju da radimo nego da ne radimo, da smo kući i da nemamo nikakva primanja. Ovako bar nešto možemo ostvariti i bar nešto možemo platiti. Nadam se da će biti bolje, vjerovatno će sad ispočetka biti teško, ali će biti sigurno poslije bolje – rekla je Ljubinka i zaželila sreću svima koji su danas počeli da rade.

Stipo Petrušić, časovničar, kaže da mu je bilo jako teško jer je navikao da radi.

– Imam još jedan problem, dozvoljeno je da radimo, a nama starijima zabranjeno je kretanje poslije deset časova- kaže Petrušić.

Objasnio je da bi, pošto ima preko 65 godina morao da radnju zatvara u pola deset i odlazi kući, ali ne može zbog mušterija. Nada se da postoji rješenje i za tu situaciju.

Ispred njegove radnje mušterije čekaju u redu, jedni su došli da podignu popravljeni sat, drugi samo da provjere da li radi i najave dolazak u narednim danima, dok su treći ponijeli satove na popravku.

Za mjere koje mora preduzeti kaže da nisu komplikovane, da mušterije ulaze jedno po jedno, a on dezinfikuje prostor.

Banjalučanka Suzana Kudra iznenadila se kada je jutros vidjela da su radnje otvorene.

– Ne znam, nije loše to probati pa ćemo vidjeti šta će biti – rekla je Suzana.

Prethodni period joj nije bio previše komplikovan i ništa joj nije previše nedostajalo jer se prilagodila situaciji.

Ema Moconja smatra da nije rano za otvaranje ovih radnji jer se svi pridržavaju mjera. U prethodnih mjesec i po dana njoj su, kaže., najviše nedostajale trgovine sa odjećom i obućom za djecu jer izrastaju, a za sve ostalo kaže – navikne se čovjek.

Vrata otvorile i biblioteke

Odlukom Repubičkog štava od danas je dozvoljen rad bibliotekama i muzejima.

Tako je Narodna biblioteka Trebinje počela ponovo sa radom nakon pauze od mjesec dana, prenosi Srna.

Direktor Biblioteke Milosava Supić Vuković kaže da su vrata ustanove za ljubitelje pisane riječ otvorena već drugi dan i da se po posjeti može zaključiti da je Trebinjcima knjiga veoma nedostajala, te ističe da su preduzete sve propisane mjere zaštite.

Vukovićeva podsjeća da su svakodnevno, od zatvaranja Biblioteke, ipak, nastojali da svoje sugrađane – knjigoljupce obraduju određenim naslovima koje su izlagali u dvorištu.

– Više stotina knjiga smo izložili u dvorištu koje su naši sugrađani mogli da uzmu bez obaveze vraćanja. To je bio naš poklon vjernim čitaocima da bismo im olakšali boravak kod kuće u vrijeme mjera preduzetih zbog epidemije virusa korona – kaže Vukovićeva.

Veći broj knjiga poklonili su i u karantine.

/Glas Srpske/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here