Vlasti SAD zaplijenile dosad najveću količinu fentanila

0
622

Američki carinski i pogranični zvaničnici saopštili su da su u skrivenom dijelu kamiona, na relaciji Meksiko-Arizona, zaplijenili 114 kilograma fentanila, što je dosad najveća količina te sintetičke droge čija upotreba dovodi do velikog broja slučajeva fatalnog predoziranja.

Droga je pronađena ispod poda teretnog kamiona nakon što je skener tokom dodatne inspekcije pokazao da postoje “neke anomalije”, nakon čega je policijski tim sa psima tragačima obavestio zvaničnike o prisustvu droge, rekao je direktor carinskog punkta u Nogalesu Majkl Hemfris, prenosi danas AP.

Veći dio zaplijenjenog fentanila, čija je ukupna ulična vrijednost oko 3,5 miliona dolara, bio je u obliku bijelog praha, ali je oko kilogram te droge bio u obliku pilulama.

Agenti su zaplijenili i oko 179 kilograma metamfetamina, ulične vrijednosti od 1,18 miliona dolara, naveo je Hemfris.

“Samo nekoliko zrna soli fentanila, opasne opojne droge, može da veoma brzo ubije”, rekao je on, istakavši da je zaplijena spriječila da ogroman broj doza ove droge naškodi mnogim porodicama.

Američki predsjednik Donald Tramp pozdravio je zaplenu, zahvalivši na Twitteru američkim agentima pogranične patrole na “najvećoj zaplijeni fentanila u istoriji zemlje”.

Meksički krijumčari sve više krijumčare ovu drogu u SAD, većinom skrivenu u putničkim vozilima i teretnim kamionima, pokušavajući da prođu kroz carinske punktove u u Nogalesu, u Arizoni, i San Dijegu.

Federalni Centar za kontrolu i spriječavanje bolesti saopštio je u nedavno objavljenom izveštaju da je fentanil droga koja najčešće dovodi do predoziranja širom SAD, pri čemu je u 2016. zabelezeno više od 18.000 smrtnih slučajeva usled predoziranja fentanilom, što je skoro 29 odsto od ukupnog broja slučajeva predoziranja.

PODIJELI