Vodostaj nizak, nema mjesta panici FOTO VIDEO

0
132
Koordinacioni tim Vlade Republike Srpske, koji ima zadatak da prati situaciju u vezi sa najavljenim obilnim padavinama i mogućim poplavama, poručio je sa današnjeg sastanka da nema mjesta panici, jer trenutna situacija ni izbliza nije kao ona iz maja 2014. godine.

Ekipa ATV-a posjetila je brane “Hidroelektrane Bočac” na Vrbasu.

 

Vodostaj je trenutno nizak, te nije planirano ispuštanje vode iz brane.

Predstavnici Republičkog hidrometeorološkog zavoda informisali su Vladu da su svi vodostaji rijeka u Republici Srpskoj od jutros u opadanju, te da je jutrošnja vremenska prognoza nešto bolja u odnosu na prethodne pokazatelje.

Najviše kiše očekuje se u sjeverozapadnom i sjevernom dijelu Republike Srpske, u kome bi u periodu od 12. do 15. maja moglo pasti između 120 i 150 litara kiše po metru kvadratnom, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Srpske.

S tim u vezi očekuje se rast vodostaja svih rijeka, a prije svega Une i Sane.

“Stanovništvo u sjevernom dijelu Republike Srpske se upozorava na moguću pojavu klizišta, pa su načelnici opština u tom dijelu Republike dužni da na vrijeme obavijeste i pripreme stanovništvo koje se nalazi u zoni klizišta”, navedeno je u saopštenju.

Na sastanku koordinacionog tima, kojem je prisustvovao i premijer Radovan Višković, konstatovano je da su sve republičke službe u pripravnosti i stalnoj komunikaciji, dok su sve lokalne zajednice obaviještene i dužne da preduzmu mjere iz svoje nadležnosti u skladu sa republičkim Planom odbrane od poplava i da se stave u stanje pripravnosti.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here