Vozač kamiona optužen za smrt dječaka u Sarajevu

0
411

SARAJEVO – Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Rezalije Razića koja ga tereti da je u ovom gradu, upravljajući kamionom, udario jedanaestogodišnjaka, koji je potom podlegao povredama.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, vozača kamiona terete za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja.

“Optuženi se tereti da je 9. decembra 2021. godine oko 18.05, nedaleko od Osnovne škole ‘Aleksa Šantić’ u Nedžarićima, kamionom udario jedanaestogodišnjaka. Dan poslije, dječak je od zadobijenih povreda preminuo na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu”, saopšteno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo

Dodali su da je postupajuća tužiteljka za glavni pretres predložila saslušanje pet svjedoka, vještake saobraćajne, mašinske struke i sudske medicine, te izvođenje oko 40 materijalnih dokaza.

Prema od ranije dostupnim saznanjima, tokom skretanja kamiona udesno, dječak je udaren i oboren na putu, te je zadobio po život opasne povrede.

Pomoć mu je ukazala ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, koja ga je prevezla na Kliniku urgentne medicine KCUS-a, a potom je prebačen u Jedinicu intenzivne njege Klinike za anesteziju i reanimaciju, gdje je izgubio bitku za život.

Uviđaj je obavio dežurni kantonalni tužilac, policija i ovlašteni sudski vještaci. Vozač je nakon uviđaja priveden u prostorije MUP-a KS.

U Ulici Ramiza Salčina, dva dana poslije nesreće, okupilo se nekoliko stotina građana na mirnom protestu.

Uplakani roditelji i mještani su kazali da su više puta nadležnima ukazivali da je ulica kojom djeca idu i vraćaju se iz škole preuska, neosvijetljena, bez trotoara. Rekli su da ovaj problem traje više od 10 godina.

PODIJELI