Vozači, oprez: Kolovozi mokri i klizavi, snijeg na pojedinim dijelovima

0
316

Saobraćaj se ovog jutra u Republici Srpskoj odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, a na području Mrkonjić Grada, Kneževa i Istočnog Sarajeva pada slabiji snijeg koji se za sada ne zadržava na kolovozu.

Slabiji snijeg povremeno pada i na širem području Bihaća, Bosanskog Petrovca i Drvara u Federaciji BiH, ali se za sada ne zadržava na kolovozu.

Iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske, zbog niske temperature, vozačima skreću pažnju na lokalnu poledicu u višim predjelima i preko prevoja.

Na dionicma i usjecima i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz.

Na svim putnim pravcima vozačima iz AMS savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zakonski obavezne zimske opreme.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod “NIS petrol” pumpe u Trnu, saobraćaj se na dionici magistralnog puta Prijedorska petlja-Klašnice i preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju na tom dijelu puta.

U toku je izgradnja privremenog sistema naplate putarine na auto-putu “9. januar”, Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

Vozače iz AMS upozoravaju da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

U primjeni je i nova uredba preduzeća “Auto-putevi Republike Srpske” o visini putarine na tom auto-putu, pa cijena putarine na relaciji Banjaluka-Kladari (kod Doboja) za putnička vozila iznosi sedam KM, a Banjaluka-Prnjavor četiri KM.

Na auto-putu Banjaluka-Gradiška do daljeg je “otvoreni” sistem naplate putarine, a zbog izgradnje naplatne stanice “Čatrnja” izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Povodom održavanja manifestacije u okviru svečanog dočeka međunarodne Nove godine u Banjaluci će privremeno biti obustavljen saobraćaj u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića, na dijelu od hotela “Bosna” do Ulice Marije Bursać večeras od 20.00 časova do 3.00 časa ujutro i sutra u istom terminu.

Danas će od 10.00 do 14.00 časova, zbog obilježavanja dječije Nove godine, biti obustavljen saobraćaj u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića, na dijelu od Pozorišta do Ulice Marije Bursać, a autobusi će biti preusmjereni Vidovdanskom ulicom (Stara autobuska stanica).

Zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš i postavljena je privremena signalizacija.

Zbog radova, režim odvijanja saobraćaja izmijenjen je na dionicama magistralnog puta Banjaluka (Rebrovac)-Čelinac i Čelinac-Kotor Varoš.

Na dionici magistralnog puta Banjaluka-Srpske Toplice u toku je izgradnja trase optičkog kabla, zbog čega se saobraćaj odvija usporeno, uz regulaciju semaforima na dijelu gdje se izvode radovi.

Zbog radova na magistralnom putu Karanovac-Crna Rijeka, na dionici Krupa na Vrbasu-Bočac od 7.00 do 17.00 časova saobraćaj se obustavlja na 10-tak minuta i propušta naizmjenično jednom trakom.

Zbog sanacije klizišta usporeno se saobraća na dionici magistralnog puta Sarajevo-Foča, na lokalitetu Sijeračke stijene.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore (Šćepan Polje) zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U toku je sanacija mosta preko rijeke Moštanice, zbog čega je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Moštanica-Kozarska Dubica, a vozila se preusmjeravaju na obilazni put u neposrednoj blizini.

Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom naizmjenično se saobraća na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu Ljubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

U toku je izgradnja trotoara na regionalnom putu Derviši-Klašnice dva zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja i postavljena je privremena signalizacija.

Na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača od ponoći do 7.00 i od 16.00 časova do ponoći na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila ukupne mase veće od 3,5 tona i autobuse klase “M3” a zbog radova na sanaciji klizišta.

Zabrana se ne odnosi na autobuse prevoznika “Drinatransa” Zvornik, koji saobraćaju na redovnim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.

Na regionalnom putu Teslić dva-granica Republika Srpska/Federacija BiH Podjezera, u mjestu Žeželja, zbog oštećenja nosive konstrukcije mosta preko rijeke Žeželje zabranjen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi pet tona.

Zbog oštećenja mosta na rijeci Jadrini na lokalnom putu Doboj-Manastir Petrovo zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi tri i po tone.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

U toku je tradicionalna republička preventivna kampanja “Niti jedna čaša prije vožnje!”, kojom se želi ukazati na opasnosti upravljanja vozilima pod dejstvom alkohola.

Kampanja će trajati do 31. januara u više gradova i opština Srpske s ciljem da se skrene pažnja javnosti na činjenicu da novogodišnji, božićni i drugi praznici donose sa sobom povećano konzumiranje alkohola, zbog čega je važno uticati na svijest vozača da pijani ne sjedaju za volan, već u tim situacijama da koriste sredstva javnog prevoza ili taksi službu.

Na području Federacije BiH zbog sanacije tunela Vranduk dva i dva mosta, na dionici magistralnog puta Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično jednom trakom.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih čekanja na prelazak granice.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here