Vozači u BiH najviše problema imali sa elektronikom i motorom

0
122

Kvarovi na motornim vozilima u BiH u prošloj godini najčešće su se odnosili na elektriku, motor i izduvni sistem.

Prema podacima Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), kvarovi na elektronici bili su 31,14 odsto, a na motoru i izduvnom sistemu 19,22 odsto.

Kako su rekli u BIHAMK-u, osim elektrike i kvarova u kategoriji motora i izduvnog sistema, bilo je kvarova i na upravljačkom mehanizmu 10,87 odsto, sistemu za prenos snage 8,33 odsto, karoseriji, grijanju i ventilaciji 7,87 odsto, gorivu 7,25 odsto, te je bilo i drugih kvarova sa sistemom punjenja, sistemom paljenja, sistemom hlađenja, bravama i alarmom te kočnicama.

Upoređujući statistiku može se primijetiti određeni porast broja kvarova u kategoriji motor i izduvni sistem u odnosu na 2017. godinu, te je primijećen i porast broja kvarova u kategoriji upravljački mehanizam.

“Uzroci kvara iz oblasti elektrike odnose se najčešće na kablove, osigurače, elektromagnetne prekidače, grijače kod dizel motora, senzora i druge. Kvarovi koji se odnose na motor i izduvni sistem mogu biti uzrokovani potrošenim vitalnim dijelovima motora, što se manifestuje povećanom potrošnjom ulja i/ili goriva, kao i lošijim performansama vozila poput snage ubrzanja, obrtnog momenta…”, kažu u BIHAMK-u.

Dodaju da se na osnovu prezentovanih podataka može zaključiti da građani malo pažnje posvećuju preventivnom održavanju vozila, a rješenje toga se nalazi u povećanom nadzoru rada stanica tehničkog pregleda, izjednačavanju sistema tehničkih pregleda u oba entiteta BiH, zatim u povećanju novčanih kazni za vožnju tehnički neispravnih vozila, te obezbjeđivanju određenih olakšica za kupovinu novih vozila, posebno eko-vozila.

U BIHAMK-u kažu da povećanje broja registrovanih vozila u BiH prati i povećanje potražnje za uslugama pomoć na cesti pa tako oni svake godine obave veći broj intervencija tehničke pomoći na cesti u odnosu na prethodnu godinu.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kaže da vozači ne održavaju svoja vozila uglavnom iz dva razloga, a to su nemarnost i slaba finansijska situacija.

“Svijest se gradi dugo, treba dosta kampanja i godina. S obzirom na to da vozači malo pažnje posvećuju preventivnom održavanju vozila, na njih se može djelovati na dva načina: tako da se razvije sama svijest kod njih, ali i represijom, odnosno naplaćivanjem kazni za tehnički neispravna vozila”, rekao je Radović.

On je dodao da Auto-moto savez RS ima besplatne tehničke preglede tokom godine, kada građani mogu da se odazovu i izvrše besplatnu kontrolu tehničke ispravnosti.

“U proteklom periodu se mnogo radilo na podizanju vjerodostojnosti tehničkog pregleda, što je i učinjeno, ali još nema garancije da su sva vozila ispravna. To bi mogli da unaprijede kamere i bar-kodovi koji bi trebalo da se nađu u stanicama za tehničke preglede”, rekao je Radović.

U jednoj automehaničarskoj radnji kažu da probleme sa elektronikom uglavnom imaju vozila novije generacije, dok su kvarovi na mehaničkim dijelovima karakterističniji za starija vozila.

(Nezavisne)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here